BioNTech, compania germană care a dezvoltat împreună cu laboratorul american Pfizer primul vaccin împotriva COVID-19 autorizat în lume, este capabilă ”din punct de vedere tehnic” să furnizeze un nou vaccin, în şase săptămâni, în cazul unei mutaţii, precum cea descoprită în Regatul Unit, anunţă marţi, Ugur Sahin, fondatorul BioNTech, potrivit AFP, citat de presa internațională.

”În principiu, frumuseţea tehnologiei ARN-ului mesager este că noi putem începe să concepem în mod direct un vaccin care imită complet noua mutaţie”, a anunţat el într-o conferină de presă, în Germania.

Cu toate acestea, Ugur Sahin a dat asigurări că este „foarte probabil” ca vaccinul actual să fie eficace împotriva noii tulpini de coronavirus descoperite în Regatul Unit, mai contagioasă şi care provoacă temeri cu privire la o creştere a numărului de cazuri de COVID-19.

„Din punct de vedere ştiinţific, este foarte probabil ca răspunsul imunitar provocat de vaccin să poată gestiona şi noua variantă a virusului”, a adăugat omul de ştiinţă, co-fondator alături de soţia sa, Özlem Türeci, al laboratorului BioNTech.

El şi-a justificat optimismul prin faptul că vaccinul dezvoltat împreună cu partenerul său american ar fi eficace deoarece el „conţine peste 1.000 de aminoacizi şi doar nouă dintre aceştia sunt diferiţi, ceea ce înseamnă că 99% din proteină este încă la fel”.

BioNTech ar trebui să poată publica rezultatele testelor sale cu noua variantă a SARS-CoV-2 în termen de două săptămâni, a adăugat el.

Apariţia unei noi tulpini a coronavirusului care pare să se răspândească mai repede în Regatul Unit a creat panică în întreaga lume şi îndoială cu privire la eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19.