Bilanț la zi în ultimele 76 de zile, pe timpul stării de urgență și alertă, în Institutul Marius Nasta

0
334

În cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, din luna aprilie și până astăzi, au fost îngrijiți 1.218 pacienți. Dintre aceștia, 193 au fost tratați de infecția cu SARS-CoV-2. În aceeași perioadă au fost acordate 2.860 de consultații în dispensare TB, s-au efectuat 189 de intervenții chirurgicale și peste 1.465 de evaluări în compartimentul de primiri urgențe, se arată într-un comunicat de presă.

”După declanșarea stării de urgență pe teritoriul României în data de 15.03.2020, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta a reorganizat activitatea astfel încât atât pacienții, cât și personalul medical să fie tratați, respectiv să lucreze în condiții de siguranță. Astfel au fost realizate circuite funcționale pentru pacienții suspecți și ulterior confirmați cu infecție SARS-CoV-2, s-a activat planul ALB al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta și a fost redactată procedura COVID-19 care a fost reevaluată în această perioadă de 5 ori, în funcție atât de evoluția pandemiei la nivel național, cât și de recomandările instituțiilor naționale și internaționale cu rol în gestionarea pandemiei. Activitatea în pavilionul destinat pacienților COVID-19 a fost începută în data de 03.04.2020 după obținerea avizului provizoriu al DSP București, prin care s-a avizat funcționarea a 10 paturi COVID-19 Suspecți, 13 paturi TB-COVID-19 și 20 paturi COVID-19 Confirmați”, se precizează în documentul transmis de unitatea condusă de asist. univ. dr. Beatrice Mahler.

De asemenea, conform unui alt aviz temporar emis de DSP București, s-a avizat și functionarea unui număr suplimentar de 29 paturi pentru pacienții COVID-19 confirmați în cadrul pavilionului pentru pacienții cu infecție cu SARS-CoV-2, precum și funcționarea laboratorului COVID-19 integrat în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Cei 1.218 pacienți internați în Institut din luna aprilie și până astăzi reprezintă 51,87% din pacienții internați în aceeași perioadă a anului 2019, când au beneficiat de servicii medicale un număr de 2.348 pacienți.

”În Pavilionul COVID-19 au fost internați în ultimele două luni și jumătate aproximativ 600 de pacienți suspecți, dintre care au fost confirmați până astăzi 193 pacienți, iar dintre aceștia 5 pacienți au avut coinfecție TB-COVID-19. În aceeași perioadă Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta a dat în folosință după autorizația de funcționare provizorie și secția de ATI COVID-19 unde au fost îngrijiți până în prezent un număr de 14 pacienți. În cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, imediat după ce s-au primit alertele naționale și internaționale cu privire la pandemia de COVID-19, pentru ca unitatea să răspundă cât mai bine acestei provocări medicale, activitatea a fost reorganizată, s-au creat circuite specifice, cu triajul epidemiologic obligatoriu la accesul în unitate, cu separarea completă a pacienților suspecți de pacienții confirmați cu SARS-CoV-2, s-au realizat circuite separate pentru personalul medical și s-au realizat traininguri pentru utilizarea echipamentului de protecție care au vizat însușirea și respectarea procedurilor de către personalul medical al Institutului, punându-se accent pe nevoia de respectare strictă a etapelor de echipare și dezechipare. De asemenea, ca o măsură de siguranță, personalul medical implicat în îngrijirea pacienților cu COVID-19 din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta este testat periodic în baza unui algoritm stabilit la nivelul unității”, a declarat asist. univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

În secția de pneumologie au fost internați 801 pacienți, o activitate care reprezintț 58,68% din activitatea anului 2019

Potrivit comunicatului, în laboratorul COVID-19 nou-înființat au fost efectuate 2.913 teste, iar în secția de pneumologie au fost internați 801 pacienți, activitate care reprezintă 58,68% din activitatea anului 2019, când au fost internați 1.365 de pacienți.

În secția de chirurgie toracică au fost realizate un număr de 189 de intervenții chirurgicale. În secțiile de TB din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au beneficiat de tratament spitalizat 228 de pacienți, iar în dispensarele TB din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au beneficiat de consultații 2.860 pacienți, reprezentând 42,33% față de aceeași perioadă a anului trecut când au fost evaluați 6.756 pacienți.

În ceea ce privește pacientii cu simptomatologie sugestivă pentru infecția cu SARS-CoV-2, aceștia au fost evaluați atât în structura Compartiment Primiri Urgențe (CPU), cât și în zona de primire a pavilionului COVID-19 fiind consultați un număr de 1.465 de pacienți în anul 2020, cu mult peste aceeași perioadă a anului 2019 când au fost evaluați 886 de pacienți, se mai arată în comunicat.

Fonduri alocate de Ministerul Sănătății pentru susținerea activității ca răspuns la pandemia de COVID-19

Pentru susținerea activității ca răspuns la pandemia de COVID-19, în data de 02.04. 2020 au fost alocate de Ministerul Sănătății fonduri pentru dotarea cu aparatură și echipamente medicale pentru COVID-19 (2.780.000 lei), pentru dotarea cu aparatură altele decât aparatură și echipamente medicale – dotări independente (570.000 lei), pentru Programul Național Ap-ATI – echipamente de protecție, materiale sanitare, bunuri, secția ATI (2.032.000 lei) și Programul Național RT- PCR – teste (576.000 lei), se explică în comunicatul transmis de unitatea condusă de asist.univ. dr. Beatrice Mahler.

De asemenea, s-au realizat finanțări din alte surse, respectiv bugetul local (300.000 lei), sponsorizări și donații (354.252 lei), sponsorizări și donații bunuri (1.331.699,01 lei). Au fost achiziționați din venituri proprii – CASMB – echipamente medicale, medicamente, dezinfectanți, materiale sanitare, materiale de laborator și echipamente de protecție în valoare de 668.831.92 lei.

 

Articolul precedentO nouă zi cu peste 300 de cazuri noi de COVID-19 în România; numărul total al cazurilor a trecut de 23.000
Articolul următorKlaus Iohannis: Virusul nu pleacă în vacanță, nici în concediu. Virusul este în comunitate