Bihor: Consultaţii gratuite oferite în mediul rural de voluntarii Caravanei cu Medici

0
170
foto: Facebook/Caravana cu Medici

Locuitorii comunei Brusturi vor putea beneficia, la finele săptămânii, de consultaţii şi analize medicale gratuite, în cadrul unei noi ediţii a Caravanei cu Medici, organizate de echipa bihoreană a acestui program naţional de voluntariat.

Potrivit preşedintelui Filialei Bihor a Caravanei cu Medici, Andrei Costea, în zilele de 7 şi 8 octombrie, adulţii şi copiii din comună vor putea beneficia de consultaţii medicale oferite de specialişti în medicină internă, cardiologie, ORL, dermatologie, neurologie, urologie, pediatrie, ginecologie şi alte specialităţi; aceștia vor fi investigaţi medical  cu aparatură de specialitate, precum electrocardiogramă şi ecografie cardiacă şi abdominală.

„Particularitatea acestei ediţii constă în introducerea profilaxiei cancerelor de piele, cu ajutorul echipei de dermatologie, formată din medici dermatologi primari, specialişti şi rezidenţi. În acest scop, am achiziţionat un dermatoscop, cu fonduri obţinute în cadrul proiectului Swimathon al Fundaţiei Comunitare Oradea”, menționează reprezentanții caravanei medicale.

La nivel naţional, în 2023 au fost aproximativ 200 caravane în mediul rural

Caravana cu Medici urmărește să faciliteze serviciile medicale de bază oamenilor din zone rurale defavorizate dar şi să atragă atenţia asupra importanţei prevenţiei, astfel încât cei care suferă de anumite afecţiuni să nu ajungă la medic în stadii avansate ale bolilor.

Un alt proiect al Caravanei cu Medici bihorene, derulat în prezent, îl reprezintă cursurile de prim ajutor pe care le susţin în şcolile din mediul rural, în cadrul proiectului „Şi tu poţi să fii un erou care salvează vieţi„, finanţat de către Consiliul Judeţean Bihor şi implementat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

În 2023 au fost organizate în Bihor şase caravane

La sfârșitul lunii trecute, 10 cadre medicale au efectuat în localitate recoltări pentru analize de laborator unui număr de aproximativ 140 de pacienţi, analize medicale oferite gratuit de către o companie privată – se precizează într-un comunicat – iar pacienţii vor afla rezultatele cu ocazia consultaţiilor din acest week-end.

Până în luna decembrie, dorinţa voluntarilor este de a mai organiza o altă caravană similară, într-un loc ce va fi anunţat.

„Nevoile populaţiei din zonele rurale sunt mult mai mari, comparativ cu zona urbană, iar problemele întâmpinate sunt mult mai grave.

Zona rurală abundă în persoane care au avut ultima vizită medicală cu foarte mulţi ani în urmă, care nu au conştientizat la timp necesitatea unui consult medical de specialitate şi care, oricum, nu ar fi avut resursele necesare pentru a ajunge vreodată la un medic specialist.

Noţiunea de prevenţie nu este nici măcar cunoscută în mediul rural, mulţi pacienţi ajungând să primească un tratament medical sau să fie supuşi unor intervenţii medicale mult prea târziu” se mai arată în comunicat.

Articolul precedentIRO Iași: Peste 18.200 de femei din nord-estul și sud-estul țării au beneficiat de mamografii gratuite în perioada martie 2021 – august 2023
Articolul următorSJU Oradea: Echipamente performante pentru neurochirurgie