Belgia și Franța prelungesc măsurile de izolare

0
205

Izolarea impusă în Belgia pentru a stopa răspândirea noului coronavirus a fost prelungită cu două săptămâni, până la 19 aprilie, a anunţat vineri şefa guvernului, Sophie Wilmes, după o nouă întâlnire a Consiliului de Securitate Naţională.

„Această decizie poate fi reînnoită cu încă două săptămâni, până la 3 mai”, a declarat lidera liberală francofon, într-o conferinţă de presă.

Limitarea deplasărilor la cele ”esenţiale”, impusă începând cu 18 martie, era iniţial în vigoare până la 5 aprilie. Această obligaţie este valabilă acum până în 19 aprilie, dată ce marchează sfârşitul celor două săptămâni de vacanţă şcolară de Paşte în Belgia.

În această ţară cu 11,4 milioane de locuitori, autorităţile medicale au înregistrat vineri 289 de decese din 7.284 de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus.

Chiar dacă „unii indicatori arată o încetinire a creşterii exponenţiale” a epidemiei, „este prea devreme să spunem că aceasta este sub control”, a spus Sophie Wilmes.

Primul-ministru a confirmat că telemunca va fi regulă în ţară şi că orice deplasare „neesenţială” a fost interzisă, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Guvernul francez a decis să prelungească pentru două săptămâni, începând de marţi şi până la 15 aprilie, interdicţia de ieşire din casă pentru populaţie, a anunţat vineri premierul Edouard Philippe, precizând că şi această perioadă ar putea fi extinsă, relatează agenţiile internaţionale de presă.

„Cu acordul preşedintelui republicii (Emmanuel Macron – n.r.), anunţ astăzi înnoirea perioadei de interdicţie de ieşire din casă pentru încă două săptămâni începând de marţi, adică până la 15 aprilie”, în aceleaşi condiţii, a declarat el la finalul Consiliului de Miniştri.

„Evident, această perioadă ar putea fi prelungită dacă situaţia sanitară o va cere”, a adăugat Philippe.

„După aceste prime 10 zile de izolare, este clar că suntem abia la începutul valului epidemiologic. Acesta a scufundat estul Franţei, iar acum ajunge în regiunea Parisului şi în nordul Franţei”, a spus el.

Premierul francez a mai declarat că este prea devreme să spună dacă va fi necesară o interdicţie totală de ieşire din casă de şase săptămâni, aşa cum au sugerat consilieri ştiinţifici ai guvernului la începutul săptămânii.

Articolul precedentCoronavirus: Aproape 1.000 de noi morţi în Italia, un record pentru o singură zi într-o ţară
Articolul următorAnaliză: Pandemia ar fi putut provoca 40 de milioane de decese dacă nu ar fi fost controlată