Belgia: Primul caz de infectare cu noua tulpină sud-africană a coronavirusului în Europa

0
393

Belgia este prima ţară europeană care a anunţat, vineri, că a depistat un caz de infectare cu noua variantă B.1.1.529 a coronavirusului SARS-CoV-2, identificată mai întâi în Africa de Sud şi potenţial foarte contagioasă, informează AFP şi EFE.

‘Avem un caz care este acum confirmat cu această variantă. Este vorba despre cineva venit din străinătate. Cineva care a fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Cineva care nu era vaccinat’, a declarat ministrul sănătăţii Frank Vandenbroucke, într-o conferinţă de presă, cerând populaţiei ‘să nu intre în panică’.

Potrivit Laboratorului naţional de referinţă, pacientul infectat este o femeie tânără, nevaccinată, care a dezvoltat simptome la 11 zile după o călătorie în Egipt via Turcia.

Pacienta pare să nu fi avut contacte cu risc ridicat în afara casei sale şi niciun membru al familiei sale nu a prezentat simptome până acum, a adăugat Laboratorul, care efectuează o anchetă epidemiologică extinsă.

Infectări cu această variantă virală au fost confirmate și în Hong Kong, Botswana și Israel.

Vineri, Comisia Europeană a anunțat că propune suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii „variante îngrijorătoare” a coronavirusului B.1.1.529, potrivit unui anunț al președintei Ursula von der Leyen.

Franța a suspendat de urgență sosirile din șapte țări, între care și Africa de Sud, din cauza descoperirii „unei noi variante a coronavirusului deosebit de îngrijorătoare”, a anunțat Guvernul francez.

Și Germania urmează să refuze intrarea pe teritoriul său a unor călători străini care provin din Africa de Sud, după descoperirea noii variante SARS-CoV-2 – B.1.1.529, a anunţat, vineri, ministrul german în exerciţiu al Sănătăţii Jens Spah.

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă

Articolul precedentMApN organizează un maraton de vaccinare anti-COVID
Articolul următorCoronavirus: Toate persoanele nevaccinate trebuie căutate şi convinse să se imunizeze, avertizează OMS