Pentru 76% dintre romani, spalatul pe maini reprezinta cea mai buna metoda de prevenire a infectiilor cu virusuri si bacterii, reiese din Barometrul Igienei, o cercetare realizata in Romania pe un esantion de 1100 de respondenti, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani.

„Un numar mare de boli infectioase pot fi prevenite prin bunele practici de igiena si educatie. Mainile sunt una dintre cele mai importante cauze de contaminare incrucisata si raspandire a infectiei gripale. Din pacate, doar 53% dintre romani se spala pe maini dupa ce stranuta sau tusesc, fapt care favorizeaza contaminarea cu virusul gripal. Prin simplul gest de a ne spala pe maini la momentul potrivit, folosind produse antibacteriene, castigam lupta cu microbii. Spalatul mainilor reprezinta prima linie de aparare a sanatatii noastre”, a declarat prof. univ. dr Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie, in cadrul unei conferinte de presa.

Alte metode de preventie impotriva infectiilor, preferate si utilizate de romani, sunt aerisirea incaperilor (67%), schimbarea prosoapelor cat mai des (58%) si consumul de fructe (57%).

Microbii au capacitatea de a se raspandi foarte repede prin contact cu alte persoane infectacte, care tusesc sau stranuta si transmit virusuri in aer, prin consumul de alimente sau apa contaminate si prin contactul cu animalele.

Nu trebuie uitat, insa, de pericolul de infectare cu microbi favorizat de atingerea unor suprafete contaminate. Barometrul Igienei a relevat faptul ca locurile care prezinta cel mai mare risc de contaminare cu germeni sunt: toaletele publice (93%), mijloacele de transport in comun (92%), baia personala (37%), clasele de scoala (28%), locurile de joaca pentru copii (14%), biroul (14%) si bucataria (9%).

Mai mult decat atat, manerele de la usa sunt considerate obiectele care a€œaduna” si a€œimprastie” cele mai multe bacterii (15%), urmate de colacul de toaleta (12%), barele de sustinere din mijloacele de transport in comun (12%), banii (11%), telefonul (9%) si tastatura computerului (9%).

Din acest motiv, spalatul pe maini ar trebui privit cu mai multa seriozitate pentru aduce un aport semnificativ in prevenirea aparitiei multor boli infectioase, digestive, respiratorii si dermatologice.