Barometrul de sănătate publică: Screening-ul ar putea avea mai mult succes, dacă ar fi promovat mai mult

0
385

Screening-ul ar putea avea mai mult succes în țara noastră dacă ar fi mai mult promovat, după cum reiese din concluziile  ediției a doua a Barometrului de sănătate publică, care arată că 24,2% dintre respondenți nu sunt interesați de ideea de screening pentru că sunt de părere că nu are rost să mergi la medic dacă nu te doare nimic.

De asemenea, 18,8% dintre respondenți nu acceptă ideea de screening pentru că o asociază cu o procedură neclară, care le poate schimba statusul din sănătos în bolnav sau care îi poate pune în situația să se trateze pentru probleme pe care ei nu cred că le au, după cum reiese din Barometrul de sănătate publică.

„Accentul trebuie pus pe partea pozitivă și pe ideea că rezultatul acestui proces nu te transformă în bolnav, ci îți oferă ocazia să controlezi o problemă”, au afirmat realizatorii Barometrului.

Barometrul de sănătate publică: Vaccinarea împotriva COVID-19

În ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, datele Barometrului de sănătate publică arată că 67% dintre români aveau la momentul culegerii datelor (1-19 noiembrie) o raportare pozitivă la vaccinare și spuneau că se vor vaccina în perioada următoare, sau că au început vaccinarea, sau că erau complet vaccinați.

„Desigur, cifra aceasta trebuie privită cu precauție, având în vedere că, deja, la sfârșitul lui noiembrie/începutul lui decembrie au apărut schimbări majore în discursul autorităților privind vaccinarea: certificatul verde la locul de muncă a încetat să fie o problemă presantă pentru public (cum era la jumătatea lui noiembrie); a apărut varianta omicron a virusului, despre care autoritățile medicale spun că nu este prea bine acoperită de vaccinurile disponibile – toate acestea vor încetini vaccinarea, care probabil va fi accelerată iarăși de un eventual val 5 pandemic, în ianuarie. Intenția, dar și rata reală de vaccinare au o dinamică extrem de contextualizată, funcție de evoluția pandemiei, mesajele publice, episoadele de relaxare etc.Să nu uităm că, potrivit datelor oficiale, la jumătatea lui noiembrie 47% dintre adulții din România erau vaccinați cu cel puțin o doză. La începutul lui decembrie, 52% erau vaccinați cu cel puțin o doză.18% dintre adulții din România încă sunt, potrivit datelor noastre, complet împotriva vaccinării”, au precizat realizatorii Barometrului.

Barometrul de sănătate publică: Serviciile de telemedicină 

Referitor la serviciile de telemedicină, 39,5% dintre români spun că au beneficiat, ei sau membrii familiei, de consultații online sau la telefon de la începutul pandemiei.

„Aici, respondenții au inclus, și interacțiuni cu medicul de familie. Deși, înainte, lumea medicală privea cu scepticism acest gen de consultație, necesitățile impuse de pandemie au arătat că, în anumite limite, el poate funcționa. Datele noastre arată că majoritatea celor care au beneficiat de astfel de consultații (ei sau familiile lor) le consideră accesibile și aproape jumătate de ei și eficiente (probabil, cei care nu au apelat astfel la medic pentru probleme foarte grave)”, potrivit aceleiași surse.

Întrebați despre sursele de informare privind medicamentele sau bolile, peste 60% dintre respondenți au spus că se informează de la medic, față de 50,8% în sondajul realizat anul trecut.

„Procentul celor care spuneau că se informează prioritar de pe internet a rămas constant (în jurul valorii de 25%). Cea mai importantă pierdere față de sondajul de anul trecut o înregistrează farmacia ca sursă de informare. Apoi, “rudele, prietenii” – efectul unei relative izolări/distanțări sociale.O importanță mai mare acordată medicului pe parcursul pandemiei l-a revalorizat pe acesta ca sursă de informație medicală pentru eventualul pacient. Concluzia: cultivarea obiceiului de a te sfătui cu medicul, chiar în cazuri minore, ar putea reduce din practica automedicației”, au adăugat realizatorii barometrului.

Barometrul de sănătate publică: Medicamentele inovatoare 

Potrivit aceleiași surse, 55% dintre români cred că autoritățile/medicii/industria farmaceutică ne ascund cu bună știință lucruri importante despre medicamente, boli, vaccinuri, în timp ce 41,8% nu cred într-o asemenea conspirație.

Referitor la accesul la medicamentele inovatoare, două treimi din populație, respectiv 68,4% au ales variantele care cer medicamente inovatoare, prima, care arată credința că medicamentele inovatoare sunt eficiente, a doua, care confirmă ideea că românii trebuie să aibă acces la ce e mai nou în materie de tratamente.

Barometrul mai arată că românii nu agreează participarea la studii clinice. Cel mai probabil nu sunt obișnuiți cu ideea de studiu clinic și o asociază cu un experiment medical și cu ideea de medicamente periculoase. Doar 28,7% spun clar că ar participa la un studiu clinic, au precizat realizatorii Barometrului.

Ediția a doua a Barometrului de Sănătate Publică din România a fost realizată de Institutul de Științe Politice și Relații internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și Centrul de cercetări sociologice LARICS (CCSL), în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Barometrul de sănătate publică este un instrument anual de evaluare și analiză ce își propune să măsoare percepții, atitudini și viziuni legate de politica de sănătate publică a României în contextul mai amplu al pandemiei cauzate de virusul COVID-19, dar fără a se limita la aceasta.

Datele pentru realizarea Barometrului au fost culese, verificate și analizate în perioada 1 noiembrie – 19 noiembrie 2021 în București și în toate județele României, pe baza unui chestionar telefonic.

 

 

 

Articolul precedentGCS: 803 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, de la ultima raportare
Articolul următorPremierul Ciucă, despre starea de alertă: La fel de importantă ca şi nevoia de prezervare a libertăţilor