Barbatii stangaci castiga mai mult, dar sunt mai predispusi la alcoolism si schizofrenie

0
250

Barbatii stangaci sunt mai talentati decat cei dreptaci, asimileaza mult mai bine informatiile, devin mai frecvent specialisti de inalta clasa si castiga cu 13-21 la suta mai mult decat dreptacii, releva cercetatori din cadrul Universitatii Nationale a Austriei.

Este adevarat ca studiul austriecilor dezvaluie si un revers: se pare ca tocmai stangacii ingroasa cel mai adesea randurile schizofrenicilor si alcoolicilor. Specialistii rusi considera ca expertii occidentali simplifica prea mult lucrurile.

Dupa ce in Occident s-a decis ca „nu te poti pune cu natura” si ca stangacii nu ar trebui obligati sa scrie cu dreapta, numarul acestora a inceput sa creasca in mod stabil. Potrivit statisticilor, in prezent cu mana stanga scriu circa 10 la suta din populatia planetei. Alti 50 la suta sunt stangaci cu elemente de dreptaci si dreptaci cu elemente de stangaci. Spre deosebire de tarile occidentale, in Rusia se considera ca dreptacii au o viata mai usoara si ca oamenii nu ar trebui sa iasa in evidenta, noteaza cotidianul Novaie Izvestia.

Potrivit unui grup de cercetatori din cadrul Universitatii Nationale a Austriei, stangacii pot prelucra volume mai mari de informatie decat dreptacii. Monitorizand desfasurarea unor jocuri pe calculator, cercetatorii au ajuns la concluzia ca stangacii joaca mai bine decat dreptacii, deoarece analizeaza intr-un ritm mult mai rapid situatia in curs si reactioneaza intr-un mod mai adecvat. in opinia cercetatorilor, astfel de oameni performeaza ca piloti sau soferi.

De altfel, nu este pentru prima data cand oamenii de stiinta vorbesc despre superioritatea stangacilor in fata dreptacilor. Astfel, experti ai Biroului National de Studii Economice al SUA au descoperit ca absolventii institutiilor de invatamant superior care au mai dezvoltata mana stanga castiga cu 13-21 la suta mai mult decat colegii lor dreptaci. Totusi, aceasta tendinta se manifesta doar in cazul barbatilor: femeile stangace si cele dreptace demonstreaza rezultate identice.

De asemenea, cercetatorii au stabilit ca stangacii devin mai frecvent decat dreptacii specialisti de inalta clasa: 53 la suta comparativ cu 38 la suta. Printre stangaci sunt multi pictori si muzicieni. Caracterul exclusiv al barbatilor stangaci il demonstreaza biografiile unor mari personalitati ale istoriei: Michelangelo, Mark Twain, Paul McCartney, Charlie Chaplin, Isaac Newton, Albert Einstein.

Este adevarat ca rezultatele cercetarilor s-au dovedit neunitare: oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca stangacii sunt predispusi mai mult decat dreptacii la schizofrenie si alcoolism.

Specialistii rusi au o atitudine sceptica fata de studiile colegilor occidentali. „Asemenea concluzii sunt cel putin superficiale”, a declarat pentru Novaie Izvestia psihoterapeutul Pavel Ponomarev. „Pe de o parte, pentru activitatea manii stangi este responsabila emisfera dreapta a creierului, care formeaza procesele de creatie. La stangaci aceasta emisfera este dezvoltata mai bine. Tocmai plecand de la aceasta, cercetatorii au ajuns la concluzia ca stangacii sunt buni la capitolul stiinta si arta. insa, dezvoltarea talentului este influentata de o multime de factori ereditari, culturali si sociali. Tocmai ele au o influenta dominanta asupra talentului”, considera Ponomarev.

De asemenea, oamenii de stiinta rusi subliniaza ca, in cazul in care emisfera dreapta ar fi exercitat o influenta majora asupra destinului uman, acest lucru s-ar fi manifestat nu doar in cazul barbatilor, ci si in cel al femeilor. „Nu se poate nega ca evolutia unor boli psihice incepe din emisfera dreapta”, explica presedintele Asociatiei independente de psihiatrie a Rusiei, Iuri Savenko. „Daca omul este stangaci, imaginea bolii s-ar putea modifica usor. insa, acest factor nu este atat de important pentru a trage niste concluzii atat de indraznete precum cercetatorii occidentali. Cu atat mai ciudat este sa auzim ca printre stangaci sunt mai multi schizofrenici. in dezvoltarea acestei boli un factor determinant ii constituie cel ereditar”, conchide Savenko, citat in final de ziarul rus.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentSalmonella identificata la pasarile de curte este diferita fata de cea care infecteaza oamenii si animalele domestice
Articolul următorMarijuana are un efect psihotrop din ce in ce mai puternic (studiu)