Baietii nascuti de mame obeze au obtinut rezultate mai slabe la testele de inteligenta decat cei nascuti de mame normoponderale – studiu

0
220

Baietii nascuti de mame obeze au, la trei ani, abilitati motorii mai putin dezvoltate decat cei nascuti de mame normoponderale, iar la sapte ani au un IQ mai mic, arata un studiu.

Cercetatorii au analizat date de la 368 de copii si au descoperit o legatura ”semnificativa” intre inteligenta baietilor si obezitatea materna in timpul sarcinii. in cazul fetelor nu a fost identificata o astfel de legatura.

Obezitatea provoaca o serie de schimbari in corp, iar oamenii de stiinta au sugerat ca acestea ar putea avea un impact si asupra dezvoltarii fetale.

Ei au luat in calcul posibilitatea ca perturbarile hormonale sau lipsa de suficiente minerale, provocate de obezitatea mamei, sa incetineasca dezvoltarea creierului.

Unul dintre coautorii studiului, Elizabeth Widen, profesor de stiinte nutritionale la Universitatea Texas, din Austin, a subliniat ca scopul studiului nu este sa traga mamele la raspundere. ”Abia incepem sa intelegem o parte dintre aceste interactiuni dintre greutatea mamei si sanatatea copiilor. Ce este important este ca (…) aceste efecte persista in timp”, a spus ea.

Cercetatorii au analizat inteligenta copiilor in doua momente – la trei ani si la sapte ani.

La trei ani, oamenii de stiinta au masurat abilitatile motorii ale copiilor, care inclus coordonarea, dexteritatea, miscarea si viteza.

in ansamblu, fetele au avut rezultate mai bune decat baietii – in medie 102,3 fata de 97,2.

Baietii ale caror mame au fost obeze in timpul sarcinii au avut un scor mai mic cu aproximativ opt puncte fata de  baietii ale caror mame au avut o greutate normala.

La varsta de sapte ani, cercetatorii au masurat capacitate de exprimare verbala, memoria, viteza de procesare a informatii in altele.

Baietii ale caror mame au fost obeze in timpul sarcinii au obtinut rezultate cu cinci sau mai multe puncte mai mici fata de cei ale caror mame au avut greutate normala.

Articolul precedentAnul asistentului medicalsi moasei: Asistentii medicalisi moasele din Romania sunt parte a unui corp global profesionistsi dedicat, spune presedintele OAMGMAMR
Articolul următor80 la suta dintre antibioticele de pe piata sunt folosite pentru animale, atrage atentia europarlamentarul roman Nicu Ștefanuta. Ce masuri a luat U.E.