Baciu: Vorbim de 6-8 săptămâni în care am putea să nu avem probleme din cauza variantei Delta

0
45

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că România are „o fereastră de oportunitate” de câteva săptămâni, cel puțin șase, timp în care se poate pregăti pentru punctul în care varianta Delta va pune probleme și în țara noastră, iar numărul de noi cazuri de COVID va crește semnificativ.

„Mai sunt câteva săptămâni, inclusiv pe estimările și pe predicțiile pe care le avem de la INSP și dacă ne uităm în alte părți. Spre exemplu, în UK, la începutul lunii mai erau foarte puține cazuri cu această variantă Delta și a ajuns în mai puțin de două luni să câștige foarte mult teren și să ducă la amplificarea numărului de cazuri. Deci, vorbim de 6-7-8 săptămâni în care am putea să nu avem probleme din cauza variantei Delta, dacă ne uităm și la ce se întâmplă în alte părți la nivel european. Vedem Anglia, Portugalia, Spania”, a spus Andrei Baciu, la un post de televiziune.

Întrebat dacă septembrie ar putea fi luna critică, Andrei Baciu a estimat că poate să fie un moment dificil, dar a îndemnat din nou să ne uităm la exemplul Angliei, al Spaniei, Portugaliei, țările central și vest-europene. Aici, chiar dacă este un procent mare de populație vaccinată, există totuși un număr important de cazuri. Însă avantajul unei rate mari de vaccinare este că nu ai fatalități, nu ai decese. În Anglia, de exemplu, sunt câteva zeci de decese pe zi între zeci de mii de cazuri noi, a subliniat Andrei Baciu.

Ad in title

„Lucrul ăsta îl transformă într-o paradigmă de sezon gripal, deci nu pune presiune pe sistemul de sănătate, nu pune presiune pe societate și atunci viața revine ușor-ușor la normalitate”, a declarat Andrei Baciu, unul dintre coordonatorii campaniei naționale de vaccinare.

 

Articolul precedentOMS continuă ancheta referitoare la originile pandemiei. A cerut control al laboratoarelor din China
Articolul următorRoxana Nemeş: Incidenţa BPOC în România este de 8,9%, însă există mulţi pacienţi nediagnosticaţi