Câte 25 de euro pentru fiecare doză de vaccin anti-COVID-19 administrată vor primi membrii personalului sanitar austriac. În plus, aceștia vor fi recompensați cu un bonus de 150 de euro pe oră, dacă vor trebui să se deplaseze la cămine de bătrâni, relatează agenţia APA, citată de EFE.

Aceste sporuri au fost convenite între guvern şi asociaţiile medicilor. Finanţarea lor va fi asigurată de sistemul de asistenţă socială, astfel că măsura nu va presupune costuri pentru landurile federale, care trebuie să asigure distribuirea vaccinurilor.

Campania de vaccinare este în Austria în prima etapă, în care se vaccinează personalul sanitar, pacienţii din grupele de risc şi rezidenţii din căminele pentru vârstnici.

Austria se află în prezent într-un al treilea lockdown decretat pentru a limita răspândirea coronavirusului, autorităţile nereuşind încă să frâneze ritmul îmbolnăvirilor. În ultimele şapte zile s-au înregistrat 163 de cazuri la 100.000 de locuitori, în timp ce numărul deceselor de la începutul pandemiei a ajuns la 6.819.

În România, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă ce prevede plata personalului medical implicat în vaccinarea împotriva COVID-19. Ministrul a precizat că și medicii de familie vor primi astfel de bonusuri.

Potrivit acestuia, în ordonanţă se prevede ca un medic care participă la vaccinare să fie plătit cu 100 de lei pe oră, un asistent cu 50 de lei şi un registrator cu 25 de lei.

Vlad Voiculescu a precizat că sumele totale sunt de „câteva zeci de milioane de euro”, iar „o bună parte dintre ei vor veni din fonduri UE”.