Primii neuroni functionali din celule sanguine provenind din cordonul ombilical au fost obtinuti de un grup de cercetatori de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California si de la Centrul pentru Medicina Regenerativa din Barcelona.

Potrivit sciencedaily.com, medicii au folosit celulele sanguine provenind din cordonul ombilical si din placenta in tratarea diferitelor afectiuni, printre care si diverse forme de cancer, maladii imunitare, tulburari de metabolism si boli sanguine.

De aceasta data, cercetatorii au reusit sa descopere o noua metoda de folosire a proteinei unice, denumita „factor de transcriere”. Acest fapt a contribuit la procesul de transformare a celulelor sanguine provenind din cordonul ombilical in celule neuronale.

Descoperirea ar putea ajuta ca in cativa ani sa se identifice si un tratament eficient contra unui numar mare de boli neuronale, inclusiv pentru traumele de la nivelul creierului si de la nivelul maduvei spinale, dar si pentru accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, cercetatorii spun ca descoperirea ar putea fi folosita in viitorul apropiat si in tratamentul autismului, maladiilor Parkinson si Alzheimer, precum si a schizofreniei.

Totodata, cercetatorii au demonstrat ca aceste celule extrase din cordonul ombilical pot fi transformate in celulele ce alcatuiesc invelisul exterior din care se dezvolta creierul, maduva spinarii si celulele sistemului nervos.

Studiul a fost facut pe soareci, neuronii nou creati fiind integrati fara probleme in reteaua neuronala a rozatoarelor. Mai mult, au fost capabili sa transmita impulsuri electrice, la fel ca neuronii maturi.