Au demisionat! Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a rămas fără cinci din nouă neurologi, printre care și șeful secției

0
353
foto: Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe

O parte dintre medicii neurologi ai Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, printre care și șeful secției – medicul primar neurolog Tompa György care lucra în cadrul spitalului de aproape trei decenii – au demisionat; conform reprezentanților instituției, de la 1 iulie secția de Neurologie va funcționa cu doar patru medici rămași (n.r. din cei nouă care erau), motiv pentru care nu vor mai putea fi acoperite toate gărzile.

Potrivit WeRadio, Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe a fost premiat 3 ani la rând în cadrul ESO Angels Awards, pentru rapiditatea și eficiența în îngrijirea pacienților cu accidente vasculare cerebrale ischemice, iar la mijlocul lunii mai a primit cea mai înaltă distincție, respectiv premiul la categoria „DIAMOND”, împărțind podiumul cu Spitalul Județean de Urgență Brașov.

În cadrul ediției din 2021, unitatea medicală a câștigat premiul la categoria „GOLD”, iar anul trecut a mai urcat o treaptă pe podium, obținând distincția „PLATINUM”.

Cum se vor asigura urgențele

Astfel, activitatea secţiei va trebui reorganizată, iar o parte dintre urgențele neurologice vor fi preluate de spitalele brașovene; în plus, alertele de tromboliză vor fi transferate de către ambulanţă direct la Braşov, pentru ca pacienții cu accident vascular cerebral ischemic să poată primi cât mai rapid tratamentul antitrombotic.

Și activitatea Policlinicii va fi reorganizată: cel mai probabil, doar unul dintre cele două cabinete de Neurologie va mai acorda consultaţii.

În secţia de Neurologie sunt internaţi lunar 140 pacienţi iar în cadrul Policlinicii se acordă 6.000 consultaţii anual

O parte dintre specialiștii plecați au ales să lucreze în sistemul privat, s-a precizat într-o conferință de presă, menționândându-se totdată că există discuții pentru relocarea a patru medici din alte orașe – doi aflați la finalul rezidențiatului și doi specialiști – însă posturile sunt, pentru moment, blocate.

„Din punctul nostru de vedere, înseamnă cel puțin trei chestiuni: primul și cel mai important segment, adică gărzile, o să fie neacoperite integral, din cauză că cele patru colege care o să rămână în spital o să trebuiască să ducă și activitatea de policlinică, și activitatea de pe secție, și activitatea de pe celelalte secții, respectiv Terapie Intensivă și consulturile interdisciplinare. N-o să poată să acopere integral toate zilele de gardă din perioada lunii iar în aceste zile, urgențele majore o să fie preluate de către spitalele din Brașov”, a transmis managerul unității medicale, András-Nagy Róbert.

Cât privește urgențele, există două situații. Alertele de tromboliză vor fi transferate direct de către ambulanță la Brașov, pentru ca pacientul să poată începe cât mai rapid tratamentul AVC-ului; pentru celelalte cazuri care ajung la Urgență o să fie un triaj iar în funcție de gravitate, dacă poate fi temporizat pacientul va rămâne la noi și va fi preluat a doua zi dimineață (…)

Am reintrodus, de la 1 iunie, contravizita pe secție, iar în această perioadă medicul care este în contravizită va decide în consecință.

Practic, în zilele în care nu există medic neurolog, urgențele care pot fi temporizate vor fi monitorizate fie la noi, în cadrul Urgenței, fie vor fi transferate. AVC-urile ischemice, alertele de trombiliză se vor transfera direct la Brașov (…) În ceea ce privește Policlinica, va trebui să reorganizăm programul de lucru al cabinetelor. De principiu, începând de la 1 iulie ne vom rezuma la un program integral al unui singur cabinet medical”, a mai spus András-Nagy Róbert, citat de sursa amintită.

Articolul precedentSCJU Sibiu: Secția Ortopedie-Traumatologie, renovată. Lucrările continuă la alte pavilioane
Articolul următorProiect dedicat persoanelor cu autism: Părinţii şi persoanele adulte cu autism sunt sprijinite pentru a reprezenta comunitatea