Ata chirurgicala nesterila, retrasa din spitale

0
187

Ata chirurgicala nesterila importata din China a fost retrasa din spitale, in mai multe judete.

in patru spitale din Judetul Dolj s-au descoperit pachete de ata chirurgicala suspectata ca ar fi nesterila. Vestea buna ar fi aceea ca aceasta nu a fost inca folosita.

La Spitalul de Maternitate Filantropia din Craiova, la Centrul de Cardiologie, la Spitalul Municipal Calafat si la Spitalul Orasenesc Dabuleni au fost descoperite mai multe loturi de ata chirurgicala nesterila. Drept urmare, s-a dispus distrugerea acestora.

Ata chirurgicala a fost retrasa din spitale si urmeaza sa fie transportata la Bucuresti, pentru a fi distrusa. in judetul Constanta, rezervele de ata chirurgicala au fost retrase de la Spitalul Mangalia, iar pentru verificarea calitatii atei au fost trimise probe la laboratoarele din Franta si Belgia.

in Judetul Vaslui in urma unui control dispus de Ministerul Sanatatii au fost descoperite, la spitalele din Vaslui, Barlad, Husi si Negresti sute de cutii cu ata chirurgicala nesterila, care pot pune in pericol viata pacientilor.

Ministerul Sanatatii a dispus verificarea stocurilor de ata chirurgicala, dupa ce, in urma cu trei luni, o femeie din Judetul Arges care a nascut prin cezariana, la un spital din Calinesti a decedat la scurt timp. Dupa aproape trei luni de verificari s-a constatat ca aceasta a murit din cauza atei chirurgicale cu care ii fusese suturata operatia.

Ministerul Sanatatii a trimis o circulara in luna august in care preciza ca respectiva ata chirurgicala este nesterila (din cauza unei posibile contaminari). Totodata el cerea ca aceasta sa nu mai fie folosita. Din pacate insa in unele spitale, ordinul ministerului nu a fost respectat.

Ministerul Sanatatii stia inca din luna august de problema atei chirurgicale importate din China insa, unele spitale au ignorat ordinul de retragere a produsului din uzul medical, in ciuda avertismentelor ca acesta ar putea provoca imbolnavirea sau chiar decesul pacientului.

Articolul precedentAncheta medicala in judetul Vaslui
Articolul următorInstitutul de Boli Infectioase „Matei Bals” aniverseaza 10 ani de existenta