Ziua Mondială a Tumorii Cerebrale este sărbătorită în fiecare an, pe data de 8 iunie. Ea a fost creată în anul 2000, de către German Brain Tumor Association („Deutsche Hirntumorhilfe e.V.”). Acest eveniment are ca scop sensibilizarea opiniei publice despre acest tip de cancer puțin cunoscut și atrage atenția publicului asupra persoanele care suferă de tumori cerebrale.

Nimeni nu poate preciza cu exactitate cauzele tumorilor pe creier, însa cercetătorii au identificat anumiţi factori de risc. Copiii care au fost iradiaţi la nivelul capului au un risc mai mare de a face o tumoră pe creier la vârsta adultă. Un risc mare îl au şi adulţii care au afecţiuni genetice rare, precum neurofibromatoza. Însă acestea reprezintă doar o fracțiune din cele 35.000 de tumori cerebrale diagnosticate în fiecare an. Vârsta reprezintă, de asemenea, un factor de risc important – persoanele peste 65 de ani sunt diagnosticate cu tumori cerebrale de 4 ori mai mult față de persoanele tinere.

Mai mult de 500 de cazuri noi de tumori cerebrale sunt diagnosticate în fiecare zi în întreaga lume. Numărul de pacienți cu tumori care produc metastaze cerebrale este încă mai mare. Tumorile cerebrale sunt cel mai frecvent tip de cancer în rândul copiilor.

Simptomele tumorilor cerebrale variază în funcție de tipul și localizarea acestora. Deoarece există diferite zone din creier ce controlează diferite funcții ale corpului, zona în care este localizată tumora influențează modul în care se manifestă simptomele. Unele tumori însa nu au simptome pînă în momentul în care cresc mult în dimensiuni, avînd ca rezultat degradarea rapidă a stării de sănătate. În schimb, alte tumori pot da simptome ce apar treptat. Ca prim simptom, cel mai frecvent este reprezentat de durerea de cap. De obicei, ea nu cedează la remediile obișnuite. Alte simptome includ: convulsii; schimbări de limbaj, auz și văz; tulburări de echilibru și de mers; amorțeli și furnicături în brațe și picioare; tulburări de memorie; schimbări de personalitate; imposibilitatea de concentrare; slăbiciune într-o parte a corpului etc..