Astăzi este marcată Ziua internaţională de informare cu privire la leucemia mieloidă cronică

0
506
Foto: csid.ro

Lansată în 2008, Ziua internaţională de informare cu privire la leucemia mieloidă cronică (LMC) a devenit un eveniment global în 2011, fiind marcată în fiecare an pe 22 septembrie.

Cu prilejul Zilei internaţionale de informare cu privire la leucemia mieloidă cronică (LMC), pacienţii cu leucemie, organizaţiile de pacienţi şi specialişti din întreaga lume se reunesc pentru a aborda problemele cu care se confruntă cei care trăiesc cu această boală şi pentru a solicita accesul la cele mai bune tratamente şi îngrijiri, care să devină disponibile pentru toţi pacienţii cu LMC, potrivit Fundației Internaționale pentru Leucemia Mieloidă Cronică.

Pornind de la moto-ul campaniei din 2020 „Astăzi, împreună, mai mult ca oricând, pentru o viaţă fără LMC”, promovat de CML Advocates Network, prin manifestările Zilei internaţionale de informare cu privire la leucemia mieloidă cronică (World CML Day) se urmăreşte conştientizarea şi sensibilizarea publicul larg, a politicienilor şi profesioniştilor din domeniul medical cu privire la nevoile persoanelor bolnave de LMC.

În condiţiile restrictive impuse în prezent din cauza pandemiei COVID-19, pacienţii cu LMC sunt îndrumaţi să se conecteze „ca o comunitate mondială”, folosind instrumente digitale, în dezvoltarea activităţilor online pentru susţinerea campaniei, relatează Agerpres.

Data aleasă pentru marcarea acestei zile nu este întâmplătoare, ea reprezintă modificarea genetică a cromozomilor 9 şi 22, care cauzează leucemia mieloidă cronică, boală a sângelui şi a măduvei osoase ce apare atunci când se produce o transformare canceroasă a unei celule stem. În cazul LMC are loc o translocaţie reciprocă între celule, o parte detaşată din cromozomul 22 se mută la cromozomul 9, rezultând astfel aşa numitul cromozom „Philadelphia”, care a fost descoperit în 1960. Fuziunea acestor gene determină o creştere necontrolată a celulelor albe din sânge. Netratată această boală duce la deces în 2-3 ani.

Articolul precedentNumărul deceselor cauzate de COVID-19 la nivel global se apropie de 1 milion, potrivit OMS
Articolul următorProiect pentru îmbunătățirea sănătății mintale la vârstnici