Astărăstoae: Un vaccin, tot mai puțin probabil să apară date fiind mutațiile coronavirusului

0
456

Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, susține că este adeptul măsurilor suedeze în ceea ce privește coronavirusul, luate împotriva curentului majoritar, care au avut curajul să nu blocheze viața socială, culturală, religioasă și economică.

Vasile Astărăstoae spune că pentru cei care stau în izolare socială în așteptarea “vaccinului eliberator”, are o veste tristă, aceea că date fiind mutațiile de până în prezent ale coronavirusului, un vaccin pare tot mai puțin probabil să apară.

“Vor trebui să trăiască cu noul coronavirus și multe alte coronavirusuri care vor circula în viitor. Vor trebui să accepte că omul se îmbolnăvește, îmbătrânește și chiar (ce surpriza) mai moare. Niciun vaccin nu le va aduce tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Altfel, vor sta în izolare toată viața fără niciun folos”, a scris Vasile Astărăstoae, într-un mesaj pe care l-a numit “COVID-19 – o încercare de analiză etică”.

Fostul președinte al Colegiului Medicilor din România este de părere că măsurile luate de autorități trebuie să creeze solidaritate, echitate și coeziune socială (să facem în comun ce nu putem face singuri).

“Sunt curios cum sună evaluarea, care afirmă că izolarea socială (impusă, nu recomandată) crează solidaritate, iar delațiunile, amenzile și dosarele penale conduc la coeziune social”, se arată în mesajul profesorului universitar.  Vasile Astărăstoae scrie în același mesaj că “echitatea înseamnă că măsurile nu sunt discriminatorii și stigmatizante. Atunci când anumitor categorii, și numai lor le impui restricții suplimentare (vezi criteriului vârstă), e clar că discriminezi, iar atunci când izolezi localități întregi și le identifici cu un pericol public (adevărați “leproși moderni”), când lași să se înțeleagă că dacă au primit virusul există o “vină majoră “, e mai mult decât clar că etichetezi, discriminezi și stigmatizezi”.

“Nu mai spun că a merge la Biserică sau să aprinzi o lumânare în cimitir te transformă în agentul covidului care infectează întreaga omenire. În schimb, a te înghesui în gări, autogări, aerogări pentru a merge la cules sparanghel în Germania sau a îngriji bolnavi în Austria nu este de condamnat. Când se eliberează paturile din spital (care stau neocupate în așteptarea apocalipsei), când se asigură doar asistență de urgență și sănătatea unei categorii de bolnavi (bolnavii cronici) se degradează, aceasta nu este discriminare?”, se întreabă Vasile Astărăstoae, în mesajul său.

Articolul precedentCoronavirus: Penitenciarul-Spital Rahova a operaționalizat secția ATI
Articolul următorPacientul 102, vindecat de coronavirus: Ce simptome a avut și ce tratament a urmat