Asociaţia OncoHelp: Zece semne ale cancerului de prostată

0
515
Cancerul de prostată este una dintre cele mai comune forme de cancer la bărbați, fiind pe poziția a treia ca incidență după cancerul pulmonar și colorectal. Depistarea timpurie este importantă pentru tratamentul și supraviețuirea pe termen lung, atenționează Asociaţia OncoHelp într-o informare pe rețelele de socializare.
  1. Valori ridicate ale Antigenul specific prostatic PSA: 4 nanograme pe mililitru (ng/mL) este valoarea de la care se poate suspiciona un posibil cancer de prostată și ar putea indica necesitatea unor investigații suplimentare, cum ar fi biopsia prostatică. Antigenul poate fi crescut și în alte condiții, de exemplu inflamația prostatei sau hiperplazia benignă de prostată.
  2. Dificultăți în urinare: Dificultatea în începerea sau oprirea fluxului urinar, senzația de arsură sau disconfort în timpul urinării
  3. Nevoia imperioasa de a urina mai des, în special noaptea (nocturie)
  4. Scăderea fluxului urinar: Reducerea forței fluxului urinar sau sentimentul că vezica nu este complet golită după urinare pot indică o problemă în prostată, inclusiv cancer.
  5. Sângerări în urină sau spermă: Prezența sângelui în urină sau spermă poate fi un semn al cancerului de prostată, dar poate fi și asociată cu alte afecțiuni.
  6. Disconfort în zona pelviană: Durerea sau disconfortul în zona pelviană, inclusiv în zona dintre penis și rect
  7. Erecție slabă sau dureroasă: Dificultăți în obținerea sau menținerea unei erecții sau durere în timpul ejaculării
  8. Dureri în oase: Unele persoane cu cancer de prostată pot experimenta dureri în oase, în special în oasele pelvisului, șoldurilor sau coloanei vertebrale.
  9. Umflături sau noduli în zona prostatei: Uneori, medicul poate simți o umflare sau un nodul în timpul unui examen rectal
  10. Înțepenirea sau slăbirea picioarelor: Compresiunea nervilor din apropierea prostatei poate duce la senzația de slăbiciune sau înțepenire în picioare sau în partea inferioară a corpului.

Statisticile recente arată că incidența cancerului de prostată în România este în creștere. De aceea, este important să se realizeze screeningul regulat pentru depistarea precoce a cancerului de prostată, în special pentru bărbații cu vârsta peste 50 de ani sau cei cu factori de risc crescuți, cum ar fi istoricul familial de cancer de prostată” – sfătuiește organizaţia non-guvernamentală.
Articolul precedentSpitalului Clinic Sf. Maria din București: Pacient cu tumoră retroperitoneală de mari dimensiuni, operat cu succes
Articolul următorSindicate: Joi, în toată țara, repetiție pentru greva din Sănătate