Asist. univ. dr. Oana Deleanu: Sindromul de apnee in somn se coreleaza si cu epidemia de obezitate

0
28

Sindromul de apnee in somn reprezinta o tulburare respiratorie care consta in pauze repetitive de respiratie in timpul somnului si se asociaza cu un sforait zgomotos si hipoxemie (adica scad presiunea si cantitatea de oxigen din sangele arterial). La adult, aceste pauze au o durata de cel putin 10 secunde si trebuie sa apara de cel putin 5 ori pe ora de somn.

Pacientul acuza o calitate a somnului diminuata si somnolenta excesiva din timpul zilei. Alte consecinte ale sindromului de apnee in somnsunt asocierea comorbiditatilor cardiovasculare importante (printre care si infarctul miocardic acut, hipertensiunea arteriala, aritmii, boala coronariana arteriala) si cresterea numarului accidentelor rutiere.

Asist. univ. dr. Oana Deleanu, Presedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilatie Non-Invaziva a Societatii Romane de Pneumologie explica, de asemenea, ca sindromul de apnee in somn se coreleaza si cu epidemia de obezitate.

Ad in title

„Din pacate, este o patologie din ce in ce mai prevalenta, relationata si cu aceasta epidemie de obezitate, cu care ne confruntam si care are consecinte serioase, atat medicale cat si socio-economice. (…) Avem pacienti de 20 de ani, care au hipertensiune arteriala, care au suferit deja un infarct, care au diverse probleme si ne intrebam <<Oare de ce? Cum se poate la o asa varsta tanara?>>. Eventual sunt si nefumatori. Realitatea fiind ca sufera probabil de un sindrom de apnee in somn inca din copilarie.”, a explicat asist. univ. dr. Oana Deleanu.

Specialistul atrage atentia ca in Romania sunt putini medici care au competente in somnologie, comparativ cu numarul pacientilor care ausindrom de apnee in somn.

„in ultimii trei ani avem deja peste 80 de colegi care au obtinut aceasta competenta, insa este nevoie de mult mai multi doctori. Fiind o afectiune prevalenta, estimam 2-3 milioane de pacienti in Romania, copii si adulti, cu sindrom de apnee in somn. in momentul de fata avem problema laboratoarelor, care practic nu sunt recunoscute oficial, nu au codificare pentru a putea fi integrate in structura spitalului pentru a se putea face angajari. Nu avem pachete de spitalizare de zi. Toti acesti pacienti nu sunt atat de gravi incat sa necesite o spitalizare continua la pat, pentru a nu incarca sistemul de sanatate. in momentul de fata, prioritatile Societatii (Societatea Romana de Pneumologie, n.r.) sunt obtinerea codului de compartiment, obtinerii unor pachete de spitalizare de zi, mai ales in contextul legislatiei rutiere, prin care toti soferii vor trebui screenati pentrusindrom de apnee in somn. (…) o alta problema a noastra este ca tratamentul pentru aceasta afectiune nu este decontat, nici macar partial, de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Deci este sustinut in totalitate de catre pacient. Pe de o parte, vorbim de un aparat, care nu este cel mai placut lucru din lume de purtat, nu e o pastila. Pe de alta parte, vorbim despre ceva care costa – chiria costa destui bani pe luna- si pacientii nu-si pot permite”, a precizat asist. univ. dr. Oana Deleanu.

Articolul precedentAlianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical anunta ca miscarile de protest vor continua
Articolul următorOMS: Tuberculoza este responsabila de imbolnavirea a peste 9.5 milioane de oameni in intreaga lume