Situația clădirilor de sănătate din România este una deplorabilă, sub 1% dintre acestea îndeplinind condițiile specifice securității la incendiu, potrivit Asociaţiei pentru Securitatea la Incendiu a Construcţiilor.

“Aceste clădiri nu sunt sigure și reprezintă un risc major asupra fiecărui cadru medical sau pacient român. Reabilitarea clădirilor este una dificilă și în multe cazuri imposibilă deoarece nu pot fi conformate pentru funcțiunea de spital după normele moderne de siguranță. Spre exemplu sunt necesare coridoare de minim 220cm și scări cu lățimea de minim 260cm. Ori în peste 70% din cazuri această condiție nu se mai poate îndeplini”, se arată în comunicatul Asociației.

Potrivit aceleiași surse, “un program amplu național pentru construcția de noi spitale la nivel județean reprezintă cea mai bună, sigură și ieftină opțiune și care permite continuarea activității până la finalizarea noilor clădiri”.

Reprezentanții Asociației susțin că practica reconstruirii unităților sanitare este una mondială, durata lor de viață fiind depășită cu mult la acest moment în cazul majorității clădirilor.