ARPIM: 800.000 de pacienti risca sa ramana fara tratamente inovatoare din iulie. 123 de medicamente dispar din farmacii

0
298

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) atrage atentia ca 800.000 de pacienti risca sa ramana fara tratamente inovatoare incepand cu luna iulie prin disparitia de pe piata din Romania a 123 de medicamente.

Disparitia medicamentelor este cauzata de publicarea Ordinului 307/2015 care determina coborarea pretului medicamentelor generice – prin aplicarea articolului 81.

„Aceasta prevedere va avea consecinte deosebit de grave asupra pacientilor romani, nu doar imediate prin limitarea accesului acestora la tratament, ci si pe termen lung. Pretul medicamentelor va cobori cu 35% sub minimul european, total nesustenabil, ceea ce ii obliga peproducatorii de medicamente nu doar sa-si reconsidere portofoliul de produse, ci si sa reevalueze oportunitatea de a aduce noi medicamentein Romania”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM, intr-un comunicat de presa.

Acest Ordin a fost implementat fara nicio analiza in ceea ce priveste impactul aplicarii Ordinului, spune reprezentantul ARPIM, care mai precizeaza ca efecte negative se vor vedea si la bugetul de stat.

„Consecintele negative ale implementarii acestui Ordin se vor resimti si la nivel economic. Scaderea preturilor originalelor la nivelul genericelornu va aduce economii la bugetul de stat, asa cum au afirmat autoritatile. Medicamentele eliberate in regim compensat sunt deja rambursate la pretul celui mai mic generic, iar diferenta dintre bugetul alocat medicamentelor si consumul real este platita de producatori prin taxa clawback. De fapt, implementarea articolului 81 va diminua contributiile la bugetul de stat intrucat sumele colectate din TVA si din taxele generate de impozite se vor reduce”, a adaugat Dan Zaharescu.

Articolul precedentZiua Internationala a Sindromului de oboseala cronica si a disfunctiilor imunitare, 12 mai
Articolul următorSubprogramul National de Fertilizare in Vitro continua. 850 de cupluri beneficiaza in 2016 de fertilizare in vitro finantata de