Arcturus, o nouă tulpină COVID, amenință India. OMS monitorizează amploarea acestei subvariante Omicron

0
530

O nouă variantă de Covid-19 – tulpina XBB.1.16, subvarianta Omicron numită și „Arcturus” – se află în spatele unui nou val de infecții în India și este pe punctul de a devasta țara în care cazurile au crescut și de 13 ori doar în ultima lună.

Ministerul Sănătății din India a lansat simulari de exerciții săptămâna aceasta, în încercarea de a vedea dacă spitalele sunt pregătite să facă față unui posibil aflux de pacienți ca urmare a creșterii cazurilor iar purtarea măștilor în public a devenit din nou obligatorie în unele state, fiind prima dată în mai bine de un an.- relatează publicația britanică Independent.

Arcturus are unele mutații care pot fi îngrijorătoare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează din 22 martie varianta Arcturus, detectat pentru prima dată la sfârșitul lunii ianuarie. Subvarianta, una dintre cele 600 produse de la Omicron până acum, nu pare mai letală decât altele și a fost detectată în 22 țări, inclusiv Marea Britanie și SUA.

„Este în circulație de câteva luni. Nu am văzut o schimbare a gravității la indivizi sau la populații, dar de aceea avem aceste sisteme în vigoare. Are o mutație suplimentară în proteina spike care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută” – a declarat, pentru sursa citată, dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS Covid.

Specialistul OMS adaugă faptul că deși XBB.1.16 a fost detectat în alte țări, majoritatea secvențelor provin din India, unde a înlocuit alte variante.

Oamenii de știință de la Universitatea din Tokyo, comparând subvariantele Kraken și Arcturus, au sugerat că tulpina mai nouă se răspândește de aproximativ 1,17 până la 1,27 ori mai eficient decât ruda sa, avertizând că „se va răspândi în întreaga lume în viitorul apropiat”, ajutată de faptul că pare „puternic rezistent” la anticorpii care persistă în organism după infecțiile anterioare cu Covid.

3.122 de noi îmbolnăviri în India, într-o singură zi

În statul de sud Kerela, autoritățile au reintrodus măștile pentru vârstnici, femeile însărcinate și cei din categoria de risc crescut; măsura vine în momentul în care Ministerul Sănătății din țară a înregistrat 40.215 infecții active cu Covid pe 12 aprilie.

Oficialii îndeamnă acum statele să sporească testele pentru virus.

Profesorul virolog Lawrence Young de la Universitatea din Warwick a declarat pentru The Independent că apariția noii variante în India este un semn că nu am depășit încă zona de risc: „Trebuie să fim cu ochii pe el. Când apare o nouă variantă, trebuie să aflați dacă este mai infecțioasă, mai cauzatoare de boli sau dacă este mai patogenă și ce se va întâmpla în ceea ce privește protecția imunitară.”

Riscul unor focare de COVID nu a fost depășit

„Acest gen de lucruri evidențiază importanța supravegherii genomice, dar multe țări, inclusiv a noastră, ne-au lăsat puțin garda jos și nu putem fi siguri ce variante există și ce nivel de infecție provoacă până când vedem o focar semnificativ” , adaugă specialistul.

Conform estimărilor OMS, India a fost devastată de valul variantei Delta, în 2021, cu un total de 4,7 milioane de decese. Atunci, sstemul de sănătate a fost depășit de numărul pacienților infectați, unele spitale rămânând chiar fără oxigen.

Articolul precedentINSP: 75.390 cazuri de infecţii respiratorii acute, între 3 și 9 aprilie
Articolul următorLista spitalelor care asigură urgenţele în Capitală în Vinerea Mare şi de Paşte