Raed Arafat: Criteriile de carantinare nu au fost aprobate în Grupul Tehnico-Ştiinţific

0
624

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a informat, vineri, că Grupul Tehnico-Ştiinţific a avut o şedinţă pe 23 martie, care însă nu s-a încheiat cu o decizie de aprobare a criteriilor de carantinare.

„Noi am avut o şedinţă, în 23 martie, Grupul Tehnico-Ştiinţific, iar şedinţa a avut mai multe discuţii în cadrul ei, a fost convocată după ce noi am primit unele propuneri de la INSP care trebuiau discutate şi în cadrul acestor discuţii au fost prezentate criteriile şi, într-adevăr, s-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii şi anume numărul de locuitori dintr-o localitate care să fie considerată mare – 50.000 sau 100.000 – şi votul a fost pentru 100.000 locuitori, dar asta n-a însemnat aprobarea întregului set de criterii care au apărut în ordin”, a explicat Arafat, într-o postare video pe pagina sa de Facebook.

Șeful DSU a precizat că decizia din acea şedinţă, consemnată în procesul-verbal şi prezentată ulterior Ministerului Sănătăţii, nu prevede aprobarea criteriilor de carantinare.

„Decizia prevede doar aprobarea criteriilor care au fost propuse de INSP în ceea ce priveşte programul de weekend şi orele la care se opreşte circulaţia în timpul weekendului şi alte aspecte referitoare la sălile de sport şi de fitness, dar nimic despre criteriile de carantinare. (…) Deci, noi nu am avut în decizie prevederea ca să fie aprobate criteriile”, a spus Arafat.

Potrivit șefului DSU, pe 9 aprilie a fost trimisă o adresă de la INSP la Ministerul Sănătăţii, care atrage atenţia asupra unuia dintre criteriile propuse, care nu poate fi calculat la nivelul localităţilor.

„INSP spune că nu vor putea calcula acest indicator. Asta înseamnă că şi INSP era în dubii pe anumite criterii şi erau în discuţie aceste criterii. Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune criteriile către CNSU în şedinţa din 23 martie”, a afirmat Raed Arafat.

Premierul Florin Cîțu, care a preluat interimar portofoliul Sănătății după demiterea lui Vlad Voiculescu, a dispus, miercuri, abrogarea Ordinului ministrului Sănătății 506/2021 privind stabilirea unor reguli pentru instituirea carantinei.

Marţi, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Potrivit acestuia, carantina zonală putea fi instituită pentru municipiile/zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori care întrunesc minimum 60 de puncte. Aceste puncte se acordă în funcţie de o serie de indicatori precum: numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile, rata de pozitivitate în ultimele 14 zile, rata de incidenţă cumulată în 14 zile a cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2, trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile, numărul de cazuri din focare/numărul total de cazuri din UAT, grad de ocupare a paturilor ATI în judeţ, grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ.

Articolul precedentRecomandările EMA privind vaccinul anti-COVID Johnson&Johnson vor fi anunțate marți
Articolul următorItalia relaxează mai multe măsuri anti-COVID din 26 aprilie