Arafat: Sistemul medical de urgenţă în România este interdependent. Dacă îl atingi și greșești, posibil să cadă ca un domino

0
110

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a atras atenţia sâmbătă că o posibilă modificare „fără niciun motiv” a sistemului medical de urgenţă românesc, care a funcţionat „eficient” în pandemie, ar putea conduce la prăbuşirea acestuia, asemenea unui domino.

„Când gândim rezilienţa sistemului sanitar nu putem să o facem pe bucăţi, ci în întregul său. Luăm sistemul de urgenţă unde sunt multe discuţii acum. (…) Sistemul medical de urgenţă în România s-a dezvoltat după un anumit model, cu foarte multe interdependenţe. SMURD e dependent de UPU, este dependent de aviaţia Ministerului de Interne, de pompieri, ca să funcţioneze. Este o entitate interconectată. Este interconectat şi cu serviciile de ambulanţă cu care lucrează împreună pe teren. Este un sistem funcţional care s-a dovedit a fi foarte eficient în timpul pandemiei. Venim acum şi spunem: vrem să schimbăm. Ok. Schimbăm. Dar venim cu ceva mai bun decât am avut, cu ceva care ar funcţiona mai bine? Odată ce ai creat un sistem, dacă îl atingi undeva şi greşeşti că l-ai atins acolo, tot sistemul cade precum dominoul”, a afirmat Raed Arafat, la Black Sea and Balkans Security Forum, potrivit Agerpres.

Șeful DSU a explicat că la reconstruirea sistemului se va pierde ceea ce s-a câştigat anterior.

„Va trebui să începi să îl construieşti din nou şi s-ar putea să nu reuşeşti să faci acelaşi lucru şi să pierzi ceea ce ai câştigat în sistemul respectiv. (…) Sistemele care se dovedesc că funcţionează în timpul unui dezastru vor trebui întărite şi introduse lecţiile învăţate şi îmbunătăţite prin lecţiile învăţate. Nu trebuie venit şi reformat de la zero fără absolut niciun motiv. Şi nu vorbesc numai de sistemul de urgenţă, ci de orice sistem”, a explicat Raed Arafat.

Articolul precedentMarea Britanie: Autoritățile sanitare au autorizat vaccinul booster adaptat împotriva COVID-19 produs de Pfizer
Articolul următorAl 48-lea Congres Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice