Rata de infectare COVID-19 ar putea să fie calculată incluzând și cazurile din focarele din instituții. Astfel, va exista un tablou mai clar al situaţiei pandemiei din România, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

„S-a luat decizia ca, începând cu următoarea Hotărâre de Guvern, vor fi introduse şi focarele, la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi a INSP, nu vom mai scoate unele focare din calcul, ceea ce înseamnă că incidenţa va avea o creştere pentru că vor intra şi focarele în calcul. Acest lucru se va întâmpla cam de la jumătatea săptămânii viitoare şi este decis deja de CNSU”, a declarat Raed Arafat, la un post de televiziune.

Arafat a mai precizat că impactul nu va fi unul foarte mare, având în vedere noile calcule.

„Nu am calculele în faţă, dar impactul nu va fi unul extraordinar de mare. Va fi, totuşi, un calcul pe care colegii de la INSP îl consideră mai fidel, pentru că va lua totalul cazurilor pozitive şi nu va elimina cele care sunt în unele focare. După unele discuţii s-a ajuns la concluzia că, având în vedere scăderea şi că numărul testelor este la 30.000 şi totuşi avem rata de pozitivare care este destul de mică în ultima perioadă, totuşi, să nu mai lăsăm focarele la o parte şi să lucrăm cu un total”, a spus Arafat.

Şeful DSU a precizat că aceste focare sunt cu precădere în spitale şi centre de îngrijire ale bătrânilor.