Aproximativ 1,2%. Procentul donatorilor de plasmă convalescentă din România. Sub media UE

0
255

Procentul donatorilor de plasmă convalescentă în România este de aproximativ 1,2%. Adică, din totalul celor peste 210.000 de pacienți cu COVID-19 din țara noastră, doar 2.500 au ales să doneze plasmă convalescentă, potrivit unui raport privind rata de colectare de plasmă convalescentă în primele șase luni de pandemie întocmit de un distribuitor român de medicamente fabricate din plasmă.

Potrivit raportului, la șase luni de la debutul colectării plasmei convalescente în România, țara noastră a colectat 2,34 doze de plasmă convalescentă la 100 de pacienți COVID-19, de cinci ori sub rata UE, care indică o colectare în medie de 12 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți cu COVID-19.

”În total, au fost recoltate 4.420 doze de plasmă convalescentă, respectiv 3.011 doze prin plasmafereză (68%) și 1.409 doze prin donare de sânge integral (32%). Din cele 4.420 doze de plasmă recoltate, 8% au avut titru de anticorpi mai mic decât cel indicat pentru administrarea la pacienții COVID-19. De asemenea, 22% din plasma recoltată a fost invalidată din cauza unor neconformități constatate ca urmare a efectuării testelor obligatorii de siguranță și calitate”, se arată în raport.

Deși rata de colectare la nivel național este cu mult sub media UE, există județe unde se recoltează de 2-3 ori mai mult decât media de 2,35 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți COVID-19. Astfel, pe primul loc se află donatorii din județul Buzău (7,6 doze/100 cazuri), urmați de Arad, Hunedoara, Argeș, Galați și Bistrița Năsăud.

La coada clasamentului sunt Harghita, Giurgiu, Covasna, județe care nu au recoltat nici măcar o doză de plasmă convalescentă în cele 6 luni.

”În prezent, pentru recoltarea de plasmă prin procedura de plasmafereză, în România sunt utilizate doar cele 18 echipamente oferite gratuit de Besmax Pharma Distribution SRL. Reamintim că Besmax a  oferit 50 de astfel de echipamente, dar Ministerul Sănătății a refuzat 32 dintre aceste. În prezent, aceste 18 echipamente funcționează în următoarele centre de transfuzie sanguină: Alba-Iulia, Arad (2 echipamente), Pitești, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Buzău, Galați, Târgu Jiu, Hunedoara, Iași, Baia Mare, Piatra Neamț, Ploiești, Sibiu și, nu în ultimul rând, București (2 echipamente)”, potrivit raportului.

 

Articolul precedent2.844 cazuri noi de COVID și 8.709 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore
Articolul următorInvestiție de peste 256.000 de lei la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca