Pierderea din greutatea corporala reprezinta un tratament eficient pentru apneea in somn de tip obstructiv, insa cercetatorii au ajuns recent la concluzia ca acest sindrom ar fi influenţat de grasimea acumulata intr-un loc neaşteptat… limba, relateaza Press Association.
O echipa de oameni de ştiinţa din Statele Unite a utilizat metoda imagistica prin rezonanţa magnetica pentru a evalua modul in care pierderea din greutatea corporala are efect asupra cailor aeriene superioare in cazul pacienţilor obezi. Ei au descoperit ca reducerea cantitaţii de grasime din zona limbii este un factor primar pentru scaderea severitaţii apneii in somn de tip obstructiv.
Concluziile echipei de la Facultatea de Medicina Perelman a Universitaţii din Pennsylvania au fost publicate in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, scrie Agerpres.
”Majoritatea medicilor, şi chiar experţi din lumea apneii in somn, nu s-au concentrat asupra grasimii din limba in tratamentul apneii in somn. Cunoscand acum faptul ca grasimea din limba este un factor de risc şi ca apneea in somn se imbunataţeşte cand grasimea din limba este redusa am stabilit un obiectiv terapeutic unic, pe care nu l-am avut anterior”, a declarat doctor Richard Schwab, specialist in medicina somnului.
Afecţiunea implica oprirea in mod repetat a respiraţiei, ceea ce perturba somnul pacienţilor. Aceasta problema este de obicei marcata de sforait şi poate creşte riscul de hipertensiune şi accident vascular cerebral.
in timp ce obezitatea este factorul principal al apneii in somn, exista şi alte cauze, precum amigdalele marite sau maxilarul retras.
Studiul a fost efectuat pe 67 de participanţi cu sindrom de apnee in somn de tip obstructiv care erau obezi (cu un indice de masa corporala – IMC – peste 30). Subiecţii au pierdut aproape 10 procente din greutatea corporala prin dieta sau intervenţie chirurgicala, intr-o perioada medie de şase luni. Rezultatele privind apneea in somn s-au imbunataţit cu 31 de procente, potrivit studiului.
Pe langa imbunataţirea apneii obstructive prin reducerea grasimii din zona limbii, cercetatorii au observat ca pierderea din greutatea corporala a condus la reducerea muşchilor pterigoidian şi din zona faringelui.