Companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au anuntat declansarea unor masuri de contestare administrativa si juridica a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli din domeniul sanatatii – taxa claw back, se arata intr-un comunicat de presa transmis Sanatatea TV.

„Mentinerea acestei taxe in forma actuala poate avea consecinte economice si sociale grave, in primul rand pentru populatie, prin disparitia totala de pe piata a unor medicamente sau limitand accesul populatiei la medicamente cu preturi rezonabil, cat si pentru companiile producatoare de medicamente generice”, a declarat Dragos Damian presedinte APMGR.

Reprezentantii APMGR considera ca taxa claw back este injusta si ilegala pentru ca are ca baza de impozitare pretul de raft, care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii si TVA. De asemenea taxa este calculata pe baza unor date eronate, furnizate in mod netransparant de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania considera ca aplicarea taxei claw back va avea consecinte destul de grave, atat sociale cat si economice asupra producatorilor de medicamente generice, majoritatea acestora avand unitati de productie in Romania care asigura peste 8.000 de locuri de munca.

Astfel, pentru a limita efectele negatice ale taxei claw back, APMGR solicita autoritatilor considerarea pretului de producator ca baza de calcul al taxei, excluzand adaosurile distribuitorilor si farmaciilor si TVA, crearea unui mecanism transparent in vederea monitorizarii proceselor de inregistrare a documentelor si fluxului de numerar la nivelul farmaciilor si spitalelor, astfel incat sa poata fi garantata acuratetea datelor furnizate de CNAS.

Printre solicitarile producatorilor de medicamente generice se afla si stabilirea unui plafon maxim al valorii taxei platite intr-un an de catre companiile producatoare de medicamente generice, pentru incurajarea folosirii acestora ca masura pentru reducerea deficitelor bugetare si asigurarea accesului pacientilor la medicamente cu preturi accesibile, in concordanta cu politicile aumate ale guvernului, practicilor europene si recomandarile Fondului Monetar International.