O posibila excludere a medicamentelor cu preturi sub 10 Ron din lista de medicamente compensate ar insemna ,,suprataxarea” indirecta a pacientilor, o incalcare a programului de guvernare asumat si, pe termen mediu, cresterea cheltuielilor bugetare, potrivit Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

,,Efectul imediat al excluderii medicamentelor cu preturi sub 10 Ron din lista de compensate va fi pe de o parte reducerea accesului la tratament pentru pacientii cu venituri reduse, iar pe de alta parte majorarea pe termen mediu a cheltuielilor bugetare. Mai exact, pacientii vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplata, iar statul va fi nevoit sa deconteze medicamente mai scumpe”, a explicat Laurentiu Mihai, director executiv al APMGR.

Potrivit unui studiu de piata realizat de Cegedim, medicamentele cu preturi sub 10 RON au reprezentat in primul trimestru al anului 2012, 56,2% din volumul de medicamente cu prescriptie medicala utilizate in Romania. Acest lucru indica o larga utilizare a acestor medicamente, in special de catre populatia cu reduse. Astfel, daca in Romania se utilizeaza circa 400 milioane de cutii de medicamente cu prescriptie medicala, scoaterea din lista de compensare a produselor sub 10 RON ar presupune eliminarea de la decontare a mai mult de jumatate din acestea.

„Consideram ca este necesara o abordare responsabila, in acord cu problemele de sanatate inregistrate la nivel national, in contextul in care medicamentele cu preturi sub 10 Ron trateaza afectiuni foarte raspandite in Romania. Spre exemplu, pe segmentul afectiunilor cardiovasculare, Romania ocupa unul dintre primele locuri la nivelul UE – doi din trei romani mor din aceasta cauza; la fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct de miocard acut, iar unul din zece nu supravietuieste. Potrivit statisticilor, 7 milioane de romani sufera de boli cardiovasculare”, a adaugat Laurentiu Mihai.

Companiile membre ale APMGR privesc cu ingrijorare declaratiile ministrului sanatatii, dr. Vasile Cepoi, prin care anunta posibila includere a sumelorcheltuite pentru „medicamente ieftine si pentru boli usor tratabile” in sistemul facultativ de asigurari de sanatate, nu in pachetul de baza. O asemenea masura ar limita accesul pensionarilor si al familiilor cu venituri reduse la tratamente medicale, in conditiile in care efortul financiar suportat de acestia ar creste considerabil, ca urmare a scoaterii de la compensare a medicamentelor cu preturi accesibile.

Mai multe informatii despre acest subiect gasiti aici