APMGR: 80% dintre cele mai populare 50 de medicamente generice risca sa dispara de pe piata in urmatorul an

0
51

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) avertizeaza ca pentru 80% dintre cele mai populare 50 de medicamente generice exista riscul de a disparea de pe piata in urmatorul an, se arata intr-un comunicat de presa remis catre redactia www.sanatateatv.ro.

Altfel spus, in contextul taxei clawback aplicata nediferentiat si a ajustarii de preturi la medicamentele generice, pretul de vanzare a aproximativ 1.000 de medicamente cu preturi accesibile sa scada sub costurile de productie, conform estimarilor APMGR. Aceste medicamente sunt folosite pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, digestive, reumatologice si a bolilor infectioase.

„Continuarea politicilor actuale, amanarea iresponsabila a introducerii calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, care sa reduca la 65% cuantumul taxei pentru aceste medicamente (in corelare cu limitarile de pret impuse fata de medicamentele inovative) va accelera tendinta actuala de diminuare a productiei locale de medicamente accesibile si va crea o situatie alarmanta pentru milioane de pacienti, care nu vor mai putea sa urmeze tratamente de baza”, a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

Tot APMGR atrage atentia ca in ultimii 3 ani, din cauza taxei clawback si a obligativitatii reducerii preturilor, pe care companiile de medicamente generice au respectat-o, au disparut peste 1.300 de medicamente cu preturi accesibile din Romania, au fost disponibilizati peste 300 de angajati si s-au ratat investitii de circa 50 milioane de euro in industria farmaceutica locala.

in acest context, APMGR reaminteste ca singura solutie care ar putea aduce in normalitate actualul cadru fiscal discriminator si nesustenabil, salvand astfel de la insolventa producatorii de medicamente locali, este implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maxim 65% in calculul procentului ‘p’ din formula clawback. Propunerea are la baza necesitatea de a corela sarcina fiscala impusa de taxa clawback cu sistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamente generice (maxim 65% din pretul medicamentului inovativ) si reprezinta o corectie necesara a modului inechitabil in care se aplica aceasta taxa in prezent.

Articolul precedentMedicii de familie se gandesc la masuri de protest daca situatia contractului-cadru nu se va rezolva
Articolul următorProf. dr. Doina Azoicai: Testarea privind predispozitia ereditara la cancer ar trebui inclusa in Programul National al MS