Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) sustin in continuare ca taxa clawback este un nonsens fiscal si economic si ca 60% din aceasta nu ar trebui suportata de producatorii de medicamente generice.

Potrivit unui comunicat de presa remis de APMGR, 20% din taxa clawback reprezinta acoperirea unui deficit financiar creat prin risipa si frauda scapate de sub control din anii 2010-2011, 30% reprezinta venituri realizate de terti si TVA si 10% revin cheltuielilor de finantare si asigurare, pentru ca banii sunt incasati de producatori la 360 de zile iar taxa trebuie platita trimestrial.

a€œin pofida demersurilor facute de APMGR la toate institutiile abilitate si a promisiunilor modificarii ei, taxa clawback din trimestrul II al anului 2012 este la acelasi nivel cu cea din trimestrul I, asteptandu-se ca cea din trimestrul III sa fie dimensionata la fel. Sumele de plata sunt astfel cu 60% mai mari decat ar trebui sa fie in realitate, reprezentand in acelasi timp peste 30% din cifra de afaceri. Un calcul simplu arata ca in aceste conditii zeci de medicamente, in special cele cu preturi sub 10 lei, creeaza pierderi, fiind comercializate la un pret mai mic decat costurile de fabricatie. Situatia este serios agravata recent si de devalorizarea accelerata a leului – preturile medicamentelor fiind inghetate la un curs euro/ leu de 4,26. Toate aceste constrangeri au fost prezentate oficialilor din Ministerul Sanatatii in repetate randuri, insa declaratiile publice facute de acestia cum ca a€œtaxa clawback nu va scoate din piata producatorii de medicamente” sau ca a€œproducatorii sunt interesati numai de profit” arata lipsa disponibilitatii unui dialog real si onest asupra rezolvarii acestei probleme si nu mai putin lipsa de intelegere fata de gravitatea situatiei”, se arata in comunicatul de presa.

in cazul producatorilor romani, care platesc taxe si impozite catre stat si creaza peste 8.000 locuri de munca in economie, reprezentantii APMGR spun ca situatia a luat o intorsatura neasteptata si absurda, veniturile realizate fiind reduse drastic de impactul taxei clawback. Acest efect se traduce prin fortarea la plata a mai putine taxe si impozite la bugetul de stat, riscand totodata disponibilizari importante.

Producatorii de medicamente au investit in operatiuni industriale pe teritoriul Romaniei peste 2 miliarde de euro in ultimii 10 ani si spun ca nu vor sa se retraga din tara noastra, ci sa investeasca in continuare in modernizarea si extinderea fluxurilor de productie si a laboratoarelor de calitate sau in infiintarea unor centre de cercetare si dezvoltare.

De aceea, reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania solicita primului ministru si ministrului de finante sa introduca in proiectul noii taxe clawback propunerile facute de industrie si sa rezolve incepand cu trimestrul III din 2012 aceasta problema, evitand astfel agravarea situatiei din prezent pentru populatie si redand increderea investitorilor in acest segment al economiei.