APCR: Unul din patru pacienţi români cu HIV/SIDA nu urmează în prezent un tratament specific bolii lor

0
380

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) atrage atenția că „lipsa fondurilor” destinate programelor naţionale pune în pericol viața pacienților, iar cei mai afectați sunt bolnavii de cancer şi cei cu HIV/SIDA.

„Criza de sănătate generată de pandemia de COVID-19 a amplificat problemele cu care se confruntau pacienţii cronici din România în ceea ce priveşte accesul la terapii. (…) Printre cei mai afectaţi de situaţia actuală sunt pacienţii bolnavi de cancer şi pacienţii cu HIV/SIDA; pentru aceştia din urmă, frica de a nu mai primi tratamentul vital este o constantă în fiecare lună. Medicii fac eforturi disperate de a calcula medicaţia la plic, la bucată, pentru a ajunge la fiecare pacient. Această practică încalcă toate normele legate de farmacovigilenţă, siguranţa medicamentului şi siguranţa pacientului, periclitându-i sănătatea”, se arată într-o scrisoare deschisă a APCR către partidele politice, Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Guvern.

Potrivit sursei citate, „lipsa fondurilor” destinate acestor programe naţionale de sănătate este semnalată de toate centrele regionale de boli infecţioase din România.

„1 din 4 pacienţi români diagnosticaţi cu HIV/SIDA nu urmează în prezent un tratament specific bolii lor, iar dacă autorităţile nu iau măsuri acum, acest număr va creşte considerabil. Întreruperea tratamentului antiretroviral determină o creştere a riscului de deces, precum şi a riscului de transmitere a infecţiei HIV”, se arată în scrisoare.

APCR susţine că întreruperea tratamentului chiar şi pentru 1 – 2 zile la pacienţii cu HIV/SIDA poate altera întreaga schemă terapeutică (scheme multidrog).

„Asta conduce la agravarea stării de sănătate, epuizarea tuturor variantelor de scheme datorită generării de rezistenţă virală la terapie, iar dacă se impune internarea acestor pacienţi, asistenţa medicală este aproape imposibilă, dat fiind faptul că spitalele de boli infecţioase sunt iar pline cu pacienţi COVID-19. În cazul pacienţilor cu cancer, lipsa medicamentelor reprezintă direct condamnare la moarte, deoarece cancerul este o urgenţă, iar majoritatea tipurilor de cancer au o evoluţie fulminantă”, afirmă reprezentanţii APCR.

„Reamintim faptul că în 2020 decesele generale au crescut apreciabil, iar în 2021, dacă nu se iau măsuri urgente, numărul deceselor va creşte şi mai mult. Alianţa Pacienţilor Cronici din România va semnala situaţia curentă Parlamentului European şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în judecată pe toţi cei responsabili pentru aceste derapaje, pentru încălcarea cu bună ştiinţă a dreptului la asistenţă medicală, la sănătate, la viaţă, drepturi consfinţite atât de Constituţia României, cât şi de Legile în vigoare ale României şi UE”, adaugă APCR.

Articolul precedentSute de cadre medicale italiene, suspendate pentru că nu s-au vaccinat anti-COVID-19
Articolul următorStudiu: Antibioticele pot creşte riscul de cancer de colon