Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR) semnaleaza de Ziua Europeana a Drepturilor Pacientilor, sarbatorita in fiecare an pe 18 aprilie, incalcarea tuturor drepturilor pacientilor din Romania. Potrivit APCR, limitarea accesului pacientilor la tratamente si la investigatii se reflecta intr-un indice scazut al calitatii vietii, a diminuarii sanselor de vindecare, ceea ce contravine Cartei Europene a Drepturilor Pacientilor. Mai mult, a€œdijmuirea” pacientilor prin introducerea coplatii, in special pentru medicamentele cuprinse in Programele Nationale gestionate de CNAS, precum si subfinantarea sistemului medical au determinat bolnavii cronici sa renunte la tratament, sa renunte la viata, se arata intr-un comunicat remis de Alianta Pacientilor Cronici din Romania.

Totodata, reprezentantii APCR semnaleaza si lipsa cadrelor medicale din sistemul de sanatate romanesc. Acest fapt a€œafecteaza in sens negativ conditia pacientului cronic, iar calitatea vietii acestuia atat intr-o unitate spitaliceasca, cat si acasa inregistreaza un nivel extrem de redus fata de pacientii europeni, in conditiile in care speranta de viata in Romania este mai mica cu 5 ani fata de media europeana. Conform estimarilor Colegiului Medicilor deficitul de personal in sistemul medical romanesc este de peste de 40.000 de cadre medicale, medici si asistenti. Aceasta lipsa inseamna pentru toti pacientii timp si energie irosite in incercarea de a accesa serviciile medicale la care cu totii avem dreptul”, se mai arata in comunicat.

De altfel, reprezentantii APCR sunt de parere ca dincolo de caracterul evident iresponsabil al modului in care Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trateaza problema bolnavilor cronici, situatia care se perpetueaza de ani de zile are si efecte economice negative: costurile pentru refacerea starii de sanatate a populatiei cresc exponential.

Prin urmare, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Cezar Irimia, face apel la autoritati sa abordeze problema de urgenta, intr-o maniera globala, dincolo de interesele de moment si sa se gandeasca la toate consecintele pe care subfinantarea sistemului le implica asupra cetatenilor Romaniei.

Comunicatul remis de APCR il puteti gasi pe ComunicateMedicale.ro.