Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) publică pe o rețea socială o serie de recomandări pentru pacienții cu boli hepatice cronice și transplant hepatic venite din partea specialștilor de la Institutul Clinic Fundeni.

Pacienții posttransplant hepatic, cei cu hepatită autoimună cu medicație imunosupresoare de linia a doua, pacienții cu ciroză hepatică decompensată și/sau pacienții cu hepatită alcoolică sunt considerați în categoria cu risc înalt pentru complicații în cadrul COVID-19.

Pacienții cu ciroză hepatică compensată sunt considerați cu risc intermediar pentru complicații/evoluție nefavorabilă COVID-19.

De asemenea, pacienții cu cancer (hepatocacinom, colangiocarcinom) sunt mai susceptibili la aceasta infecție datorită imunosupresiei induse de cancer, dar și de medicația chimioterapică.

Recomandările publicate de APAH-RO:

1. Nu trebuie să vă modificați terapia imunosupresoare (doze, tip medicație). Orice modificare din proprie inițiativă, poate atrage un episod de rejet sau reactivare (hepatocitoliza) care complică și mai mult cursul unei posibile infecții COVID-19. Țineți legătura cu medicul curant pentru orice nelămurire sau grijă aveți legată de medicație!

2. Regulile elementare recomandate pentru prevenția infecției sunt cele pe care le urmează populația generală: spălat des pe mâini cu apă și sapun sau soluții dezinfectante pe baza de alcool (timp de 20 secunde), nu vă atingeți fața/gura/nasul/ochii, tușiți sau strănutați în cot, utilizați batista de unică folosință pe care o aruncați imediat după utilizare, purtați mască când aveți simptome respiratorii, distanțare socială, evitați aglomerația (minim 2m distanță de alte persoane), lucrați pe cât posibil de acasă, curățați si dezinfectati toate suprafețele pe care le atingeți des în casă (mânerele ușilor/comutatoare, etc), cu soluții bazate pe clor/alcool.

3. Cele mai frecvente simptome sunt tuse, febră, astenie marcată, durere în gât, artralgii/mialgii, cefalee. În 5 până la 50% din cazuri, aceste simptome respiratorii pot fi precedate de greață și/sau diaree, dureri abdominale. Anunțați imediat medicul curant! Acesta vă va indica care este cea mai adecvata cale de urmat și ce tratament antitermic/antialgic aveți voie să luați! La nevoie, până reușiți să luati legătura cu un cadru medical, puteți utiliza paracetamol. Anumite medicamente antivirale ce se folosesc actual în terapia COVID-19, precum lopinavir/ritonavir, interacționează cu medicația imunosupresoare. În cazul în care medicul infecționist vă recomandă aceste medicamente, informați-l despre terapia imunosupresoare curentă și consultați medicul curant din centrul de transplant.

4. Veniți la control numai după ce ați luat legătura cu medicul currant. Se recomanda limitarea vizitelor la spital la situația exclusivă a existenței unei urgențe medicale sau complicații! Sunt încurajate teleconferințele/telefoanele/emailurile pentru consulturile obișnuite.