Antiviral ce ajută la eliminarea mai rapidă a coronavirusului, administrat de cei de la „V.Babeș” Timișoara

0
43

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” Timișoara administrează bolnavilor de COVID-19 un antiviral care ajută la eliminarea mai rapidă din organism a noului coronavirus.

„Favipiravir este un medicament din categoria antiviralelor, inhibitor al ARN-ului. Medicii timișoreni spun că acesta a fost utilizat, până acum, în tratamentul formelor severe de gripă, dar și împotriva unor virusuri foarte puternice, care pot declanșa infecții mortale. Medicamentul ajută la eliminarea mai rapidă a virusului SARS-COV 2 și reduce în acest fel perioada de spitalizare. De asemenea, ameliorează simptomele infecției cu noul coronavirus”, se arată într-un comunicat al Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Medicamentul administrat de specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara a intrat în schema de tratament aprobată de Ministerul Sănătății în urmă cu două luni.

Ad in title

„Medicamentul se administrează pacienților cu o formă medie de infecție cu COVID 19, cu probele de inflamație modificate. Am observat că, la 24-48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamația pulmonară a scăzut semnificativ. S-a redus durata de spitalizare a pacientului și testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obișnuit”, a spus dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase, Spitalului „Doctor Victor Babeș” Timișoara.

Reprezentanții unității medicale atenționează însă că din cauza posibilității apariției unor efecte secundare, tratamentul se poate administra doar în spital, sub supravegherea unui medic. Specialiștii spitalului din Timișoara mai spun că există o fereastră de timp foarte scurtă în care medicamentul se poate administra, astfel încât efectul să fie cel așteptat. Durata tratamentului este de cinci zile.

„Sunt 16 comprimate de înghițit, opt dimineața, opt seara, în prima zi. Din ziua a doua de tratament, se iau trei dimineața și trei seara, și atunci se face sub supraveghere medicală, pentru că e complicat să îi pui unui pacient în mană opt comprimate și să îi spui: înghițiți-le dumneavoastră! Trebuie să stai de vorbă cu pacientul și să îi explici. Pentru că e important să fie aderent la tratament”, a explicat dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase.

Medicamentul folosit în terapia anti-COVID-19 la Timișoara este inclus și în protocoalele terapeutice ale unor țari precum Japonia, India și China. România a anunțat că va importa peste 700.000 de tablete de Favipiravir care vor fi distribuite spitalelor aflate în linia întăi în lupta împotriva noului coronavirus.

 

Articolul precedentUrsula von der Leyen, despre când vor fi puse pe piață vaccinurile anti-COVID-19
Articolul următorPatru alerte de măşti neconforme aflate pe piaţă, emise de România prin sistemul RAPEX