ANSVSA a retras de la comercializare carne de pasare provenita din fermele de pasari din Ungaria unde exista zona aviara

0
625

Autoritatea Naţionala Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras de la comercializare carne de pasare provenita din fermele de pasari din Ungaria aflate in zona de restricţie, din cauza evoluţiei gripei aviare, cu tipul H5N8, potrivit unui comunicat al Autoritaţii.
„Autoritatea Naţionala Sanitara Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor a acţionat prompt consecutiv notificarii Comisiei Europene din data de 17 ianuarie, catre mai multe state membre (Austria, Croaţia, Italia, Olanda, Romania, Republica Ceha, Slovenia), privind livrarile de produse din carne de pasare, provenite din fermele de pasari din Ungaria aflate in zona de restricţie, din cauza evoluţiei gripei aviare, cu tipul H5N8. Prin notificarea Comisiei Europene am fost informaţi ca in perioada 4-11 ianuarie 2020, prin activitaţile de comerţ intracomunitar, trei unitaţi autorizate din judeţul Bihor au achiziţionat 17.065 de kg carne şi organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins intre 9 şi 20 ianuarie”, se spune in comunicat.
Conform instituţiei, produsele achiziţionate de beneficiarii din Romania erau insoţite de documentele necesare desfaşurarii activitaţilor de comerţ intracomunitar.
Reprezentanţii DSVSA Bihor, in urma verificarilor desfaşurate in cele trei unitaţi din judeţ, au constatat ca produsele nu se mai regasesc la nivelul depozitelor de destinaţie, fiind distribuite in 26 de judeţe, respectiv Bacau, Galaţi, Hunedoara, Dolj, Bistriţa-Nasaud, Cluj, Timiş, Gorj, Neamţ, Arad, Harghita, Mureş, Salaj, Vaslui, Bucureşti, Vrancea, Braila, Covasna, Iaşi, Prahova, Damboviţa, Calaraşi, Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Bihor.
Ca urmare, s-a iniţiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziţionate din Ungaria, prin notificarea autoritaţilor sanitare veterinare din judeţele in care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificarii Comisiei Europene.
Reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene din cele 26 de judeţe au demarat verificari ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau in termenul de valabilitate la momentul notificarii. Restul cantitaţii de carne de curcan era, la data notificarii, in afara termenului de valabilitate stabilit de producator.
Acţiunea de verificare şi retragere a carnii de curcan de la raft s-a finalizat. Cantitatea de carne reţinuta oficial şi dirijata catre neutralizare a fost de 38,45 de kg.
Serviciile sanitare veterinare din Romania, alaturi de celelalte instituţii membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) judeţene instituie masuri conform legislaţiei naţionale şi europene. Aceleaşi masuri se aplica in toate statele membre in care a fost diagnosticata gripa aviara.
ANSVSA menţioneaza ca, intr-un raport ştiinţific privind gripa aviara aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul ca nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou aparute A(H5N5) şi A(H5N6).
Virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) sunt considerate a fi in principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu pasarile salbatice şi/sau domestice purtatoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea. 

 

Focar secundar de gripa aviara in Maramures

 

Un al doilea focar de gripa aviara, secundar, a fost confirmat de catre ANSVSA in judetul Maramures. Este vorba despre o ferma aflata pe platforma avicola de la Seini, care foloseste acelasi sistem de dejectii ca si prima ferma in care a fost depistat virusul A(H5N8). ANSVSA citeaza un raport stiintific care arata ca nu virusurile gripei aviare nu se transmit de la animal la om.

Pe platforma de la Seini, unde sunt noua ferme zootehnice (opt de pasari si una de suine) si in judetul Maramures sunt mentinute restrictii de circulatie, pentru a se evita raspandirea virusului. Acestea privesc circulatia persoanelor, animalelor si a mijloacelor de transport pentru toate fermele, precum şi in zonele de protecţie şi supraveghere stabilite in urma declararii focarului primar, in data de 14 ianuarie. Exploatatiile din afara zonelor de restricţie continua sa fie supravegheate, astfel incat sa se poata interveni rapid, in eventualitatea depistarii unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

 

Articolul precedentPizza, hamburgerii şi cartofii prajiţi vor fi incluse din nou in meniurile cantinelor din colegiile americane
Articolul următorPeste patru milioane de locuitori din Canada se confrunta cu hrana insuficienta, iar unii mor din aceasta cauza – studiu