Angajatorii, obligați să le dea liber părinților dacă se închid școlile

0
199
Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care îi obligă pe angajatori să le acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor ”situații extreme. Legea trebuie acum să fie promulgată de către președintele Klaus Iohannis. Inițiativa a fost adoptată în contextul în care scolile din România s-au închis în perioada 11-22 martie, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, iar mai mulți părinți spun că nu au cu cine să-și lase copiii.
Părinții care trebuie să rămână acasă cu copiii vor fi plătiți cu maximum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie. Prevederile se aplică părinţilor ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, înregistraţi în cadrul unei unități de învățământ sau părinţilor copiilor cu dizabilități înregistraţi în cadrul unei unități de învățământ.

”Persoanele prevăzute la alin.(1) au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autoritățile competente decretează închiderea unităților de învăţământ respective. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Zilele libere se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată. În cazul familiilor monoparentale, declaraţia pe proprie răspundere se semnează doar de către tutorele legal al copilului”, se arată în proiectul de lege.

În cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinţi au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi. În cazul familiilor cu mai mulți copii, care se încadrează în prevederile art.1, zilele libere se acordă unuia dintre părinţi, respectiv tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale.
Inițial, proiectul prevedea că indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare, fapt care a stârnit controverse.
Prevederile legii se aplică tuturor angajaților din mediul public şi privat”, se mai arată în proiectul de lege.
Articolul precedentAvocatul Poporului îi cere președintelui să declare stare de urgență
Articolul următorBanca Centrală a Armeniei va înlocui bancnotele pentru a preveni răspândirea coronavirusului