Andreea Moldovan: Sunt în discuție șase indicatori de calcul ai grilei de carantinare

0
9

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat luni că în acest moment sunt șase indicatori în discuție în ceea ce privește grila de carantinare, urmând ca marți să fie luată o decizie.

„Am covenit cu toţii că, fiind o infecţie atât de dinamică şi cu modificări atât de mari pe parcursul acestui an, datele pe care le folosim necesită periodic o actualizare sau o updatare. Drept pentru care ne-am gândit care ar fi indicatorii de calcul ai grilei de carantinare cei mai sugestivi pentru procesul epidemiologic, astfel încât să ştim că imaginea pe care ei ne-o vor oferi atunci când vor fi calculați va fi mult mai apropiată de realitate. (…) Sunt şase indicatori, am avut încă două variabile în interpretarea acestora, drept pentru care ne-am înțeles că vom face simulări, iar mâine la ora 13.00 ne vom întâlni ca să tragem concluzia finală. Sunt indici de evoluție, de trend evolutiv, de rată de incidență, de capacitate de testare, număr de cazuri pe unitate teritorială, cu focar sau fără focar. (…) Sunt nişte indicatori tehnici”, a declarat Andreea Moldovan după o întâlnire cu reprezentanți ai INSP, DSU și experți în sănătate publică.

Andreea Moldovan a explicat și cum se va face calculul astfel încât să nu mai existe diferențe: ”Rata de incidență de care vorbim se calculează într-un interval de 14 zile. Doar că  există un număr de teste care nu sunt raportate în timp util de către laboratoare și, de asemenea, există un număr de teste care nu este alocat. Testele care nu sunt alocate nu sunt în modul acesta pentru că e nevoie de ancheta epidemiologică ce stabilește apartenența cazului respectiv. Astfel încât având un număr de teste nealocate și un număr de teste care nu sunt transmise în intervalul de timp optim de către laboratoare, am observat că există diferențe în calculul ratei de incidență. Drept pentru care am convenit cu toții astăzi să calculăm această rată de incidență având în evaluare 14 zile, dar practic 14 zile care se opresc cu trei zile anterior momentului vorbirii tocmai ca acele cazuri pe care noi le luăm în calcul să fin siguri că sunt cazuri alocate și cazuri raportate corespunzător. (…) Practic luăm 14 zile, să zicem că suntem în data de 17. Noi putem să le luăm din data de 2 până în 16. Doar că cele din 16 nu sunt întotdeauna alocate toate, drept pentru care există un număr de teste care nu aparțin nimănui. În momentul în care noi luăm în calcul datele din 1 până în 15, de exemplu, atunci acolo automat testele pe care noi le luăm în calcul sunt teste deja introduce, deja alocate, deja aparținând cuiva. Și atunci calculul este mai corect.”

Andreea Moldovan a mai spus că ar fi nevoie de mai multe teste efectuate în țară, inclusiv în județele în care se testează mai puțin în prezent, pentru a avea o situaţie cât mai apropiată de realitate a transmiterii coronavirusului în comunitate.

”Dorim să avem o testare mai abundentă decât o avem acum, tocmai pentru a avea o imagine mai bună asupra a aceea ce se întâmplă în țară. Știm că se fac PCR-uri și capacitatea de testare este mai mare decât cererea actuală, avem testele de antigen rapide care sunt disponibile și care pot să fie folosite începând cu luna decembrie și sunt cu valoare diagnostică, pentru diagnosticul pozitiv. Și cu toate acestea, oamenii se testează destul de puțin și ezită de multe ori să facă acest test care de multe ori le salvează viața. Dacă știm ce se întâmplă, dacă știm că e COVID, atunci și persoana respectivă poate să ia și măsurile de sănătate publică necesare. (…) Dorim să facem testarea mult mai accesibilă și săptămâna aceasta sperăm să iasă un nou ordin în acest sens prin care oamenii să aibă acces mai ușor la testare.

În ceea ce privește testarea obligatorie la nivel de localitate a unui anumit număr de oameni la suta de mii de locuitori pe zi, secretarul de stat în MS a declarat: ”Din punctul nostru de vedere ar fi un lucru extrem de important pentru că este diferența dintre a nu ști ce se întâmplă și de a merge orbește mai departe și de a ști că acolo este sau nu este o problemă. Dacă este o problemă să știi să iei măsuri, dacă nu este o problemă să stai liniștit. Aceste județe cu testare redusă, cu 10 cazuri, cu 20 de cazuri, cu 100 de teste pe zi, sunt județe în care nu știi ce se întâmplă. Ținând cont că rata de transmitere comunitară în țară este important în prezent, poți să mergi pe evaluarea că sunt județe care nu se testează, dar care nu au neapărat un număr scăzut de cazuri. Și practic populația din acele județe este o populație care nu este informată, pentru care nu se iau niște măsuri de precauție.”

 

 

Articolul precedentCNCAV: Peste 47.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate în ultimele 24 de ore
Articolul următorEMA nu recomandă Ivermectina în prevenirea și tratamentul SARS-CoV-2