Primele loturi cu vaccinuri Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, autorizate ,vineri, în Statele Unite ale Americii, vor ajunge, luni dimineaţă, în centrele de vaccinare din ţară pentru a începe imediat să fie administrate oamenilor, au anunţat sâmbătă autorităţile americane, relatează AFP.

„Distribuţia a început”, iar „primele transporturi vor ajunge luni dimineaţă”, a declarat generalul Gus Perna, din partea operaţiunii Warp Speed creată de guvernul american pentru a asigura distribuirea vaccinului. „Suntem 100% încrezători pe plan operaţional că vom livra vaccinul americanilor” în acel moment, a adăugat el.

„Vaccinul va pleca din fabrica Pfizer către centrele de distribuție UPS și FedEx, iar de acolo spre cele 636 de centre de vaccinare de pe teritoriul SUA, care au fost identificate de fiecare stat și teritoriu în parte”, a declarat sâmbătă generalul Gus Perna, citat de CNN.

Agenția Federală americană pentru Medicamente (FDA) a dat, vineri, undă verde pentru administrarea vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19, deschizând calea pentru o campanie masivă de vaccinare în toată ţara.

„Kit-urile auxiliare au fost distribuite deja la centrele de vaccinare. Acestea conțin seringi, diluanți și alte lucruri necesare vaccinării”, a completat Gus Perna.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a afirmat, vineri seară, imediat după autorizarea de urgenţă a autorităţilor sanitare, că primele injecţii cu acest prim vaccin vor fi făcute în 24 de ore, adică sâmbătă.

Însă Pfizer a precizat că primele loturi nu vor pleca decât duminică din centrul său din statul Michigan.

„Putem să ne aşteptăm ca 145 de centre de pe întreg teritoriul SUA să primească luni vaccinul, iar alte 425 de centre, marţi. Iar ultimele 66 de centre, miercuri, ceea ce va încheia primul transport cu vaccinul Pfizer/BioNTech”, a explicat generalul Perna