Ambulatoriul SUUB realizează teste de risc genetic pentru trombofilie. Cât costă și cum se fac programările

0
2543
Boala ce poate fi moștenită sau dobândită, trombofilia este tendința organismului de a forma cheaguri de sânge în interiorul vaselor (trombi) în mod anormal.
În Ambulatoriul Spitalulului Universitar de Urgență București (S.U.U.B.) se pot realiza – doar la la indicația medicului după efectuarea altor teste de screening și dacă există o suspiciune de boală documentată medical – teste de risc genetic pentru trombofilie.
Potrivit unei informări a instituției, testul amintit detectează nouă variante anormale (mutații) ale unor gene care sunt cauza trombofiliei ereditare iar, în prezent, prețul unei astfel de proceduri este de 450 lei.

Cum se manifestă trombofilia

Cel mai frecvent, boala se manifestă prin formarea de cheaguri de sânge în venele mari ale picioarelor (tromboză venoasă profundă) sau tromboembolie pulmonară (atunci când cheagul de sânge blochează artere din plămâni); cu toate acestea, multe persoane cu trombofilie pot să nu aibă niciodată probleme de sănătate semnificative.
Conform specialiștilor de la SUUB, trombofilia reprezintă un risc pentru sănătatea mamei și copilului – deși de multe ori gravidele cu trombofilie pot avea o sarcină și naștere normale – iar în cazurile în care apar complicații, acestea pot fi:
– tromboză venoasă profundă
– avorturi spontane repetate în primul trimestru de sarcină
– sarcină oprită în evoluție în trimestrele II / III
restricție de creștere fetală
– pre-eclampsie (creșterea tensiuni arteriale)
dezlipirea de placentă normal inserată (duce lasângerări abundente)
– nașterea prematură
Medicul personal poate recomanda efectuarea testului de risc genetic pentru trombofilie în situațiile de mai jos sau în alte circumstanțe:
– Dacă aveți o rudă de gradul I cu trombofilie ereditară sau episoade de tromboembolism venos fără alte cauze
– Dacă aveți în antecedente tromboză venoasă profundă sau tromboembolism pulmonar fără factor declanșator major
– Dacă sunteți însărcinată și aveți un istoric de avorturi spontane, pre-eclampsie, restricție de creștere a fătului sau dezlipire de placentă

Cum se realizează testul și cum se fac programările

„Pentru realizarea testului se recoltează sânge venos. Nu este necesar să fiți nemâncat, iar dacă urmați un tratament cu medicamente nu trebuie să-l întrerupeți. Rezultatele vor fi eliberate în aproximativ două săptămâni după recoltare.
Interpretarea rezultatelor: Timpul de lucru este de 10 zile lucrătoare, iar interpretarea se va face de către medicul hematolog sau ginecolog în context clinic pe baza rezultatului genetic obținut în urma analizei” – menționează reprezentanții SUUB.
Pentru programări, sunați la recepția Ambulatoriului SUUB, telefon 021.202.6147, de luni pană vineri, între orele10.00- 14.00 sau puteți trimite e-mail la ambulatoriu@suub.ro cu datele dumneavoastră, specificând „Doresc programare pentru test de risc genetic pentru trombofilie”.
Prețul procedurii doar pentru testarea genetică este de 450 de lei și se plătește la Recepția Mare a Ambulatoriului S.U.U.B; testul nu include analize de biochimie sau coagulare.
Articolul precedentUMF „Iuliu Hațieganu” a inaugurat extensia universitară de la Baia Mare unde va forma asistenți medicali licențiați
Articolul următorAlegeri la Academia Română