
Creștere cu aproximativ 200% în ceea ce privește recoltarea de probe biologice pentru efectuarea testului RT-PCR, înregistrată de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF). Timpul de așteptare pentru testare COVID la domiciliu prin DSP și Ambulanță este de peste trei zile, fiind înregistrate peste 2.000 de solicitări pe zi.
„Sigur, presiunea este foarte mare, volumul de muncă este foarte mare, și trebuie să înțelegem cu toții că principala noastră activitate este urgența, de la care nu putem să facem rabat, pe care trebuie să o prioritizăm în modul cel mai corect, astfel încât să protejăm viața, iar acest segment de activitate, care este reprezentat de testările la domiciliu, necesită un efort suplimentar, necesită personal în plus și facem toate eforturile să răspundem în cel mai scurt timp, doar că numărul de testări la domiciliu este foarte mare, vorbim de aproximativ 2.000 de solicitări pe zi (…) Când vorbim de testări, de recoltare de probe biologice pentru efectuarea testului PCR, creșterea este cu aproximativ 200% față de începutul lunii ianuarie. La fiecare adresă sunt 3-4 persoane care solicită testarea, având semne și simptome „, a declarat pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro, la începutul săptămânii, dr. Alis Grasu, managerul SABIF.
Aproape 3.000 de cazuri, din totalul celor peste 19.000 anunțate sâmbătă au fost confirmate în ultimele 24 de ore în București, care se află deja în scenariul roșu de mai multe zile, în timp ce incidența cazurilor crește de la o zi la alta.
În ultimele zile, s-a înregistrat o creștere rapidă a solicitărilor pentru testarea la domiciliu a pacienților care prezintă simptome de infecţie respiratorie, susceptibile cu infecţia cu SARS-CoV-2, creștere care a dus la întârzieri ce depăşesc 72 de ore, au anunțat reprezentanții SABIF.
Dr. Alis Grasu: Personalul Serviciului de Ambulanță a depus eforturi foarte mari în timpul pandemiei
„Serviciul de ambulanță, de aproximativ doi ani de zile, se confruntă cu această pandemie, cu același personal, același personal care a trecut cu brio peste celelalte valuri, dar care a trebuit să depună eforturi foarte mari, care acum, în valul cinci este obosit, mai obosit decât în valul patru. Nu au reușit să își ia concedii de odihnă pentru că timpul nu ne-a permis, foarte puțini dintre noi au reușit să își ia câteva zile de concediu, fiind în continuare nevoie de multă înțelepciune și multă dorință de a face bine astfel încât să reușim să trecem cu bine și peste acest val. Colegii noștri sunt înțelepți, sunt dornici să finalizăm cu bine și acest val. Vin în continuare în regim de gardă și ne ajută la creșterea capacității de intervenție în fiecare zi, pentru că în fiecare zi avem nevoie”, a afirmat dr. Alis Grasu.
În prezent, call-center-ul de la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti înregistrează peste 2.000 de solicitări pentru circa 6.000 de persoane potenţial infectate cu SARS-CoV-2.
În aceste condiții, presiunea din spitale, resimțită în valurile anterioare ale pandemiei de coronavirus, când unitățile medicale erau sufocate de numărul mare de pacienți COVID-19 cu forme moderate și grave de boală, a trecut, în valul cinci, pe serviciile de Ambulanță.
Pacientul COVID-19 din valul cinci al pandemiei are simptome minore, rar fiind de intensitate medie, iar cel mai adesea, solicită testare pentru a se izola, pentru a intra în legalitate și a putea să îi protejeze pe cei de lângă el, a afirmat dr. Alis Grasu.
„Doresc consult, doresc evaluare, dacă se poate la domiciliu, și eliberare de rețete, deci să i se dea tratament. Sunt toate categoriile de vârstă, pentru că, în general, în actualul val, dacă unul în familie este bolnav, aproape toți din familia respectivă, vaccinați sau nevaccinați, se pozitivează. Pentru testele rapide antigen avem un procent de 50-70% pozitiv, în ultima perioadă”, a explicat dr. Alis Grasu.
România, record de cazuri COVID de la debutul pandemiei
În valul cinci al pandemiei de coronavirus, România a înregistrat un record de cazuri COVID-19 și se apropie de 20.000 de cazuri zilnice de infectare cu SARS-CoV-2.
Numărul mare de cazuri zilnice confirmate înseamnă și un număr mai mare de teste realizate. Pe de o parte, persoanele confirmate pozitiv intră în carantină, însă au o listă de contacți direcți, care, în cazul dezvoltării de simptome, trebuie să se testeze, ceea ce amplifică și mai mult presiunea pe serviciile de Ambulanță și determină creșterea timpilior de așteptare pentru testarea la domiciliu.
Pe de altă parte, persoanele aflate în izolare care dezvoltă simptome COVID-19 apelează, pentru testare, tot la Serviciile de Ambulanță.
Am simptome COVID. Unde mă pot testa?
Ministerul Sănătăţii (MS) a decis, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, să înfiinţeze centre de recoltare a probelor biologice de la pacienţii simptomatici COVID la mai multe spitale din Capitală şi judeţul Ilfov, pentru scurtarea timpului de aşteptare şi pentru a asigura accesul rapid la serviciile medicale ale pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2
Pacienţii cu forme uşoare de boală vor fi îndrumaţi, dacă se pot deplasa cu mijloace de transport proprii, către aceste centre de către operatorii de la call-center-ul DSPMB, unde li se vor recolta probe biologice, după care se întorc la domiciliu, iar ulterior li se va comunica rezultatul de către direcţia de sănătate publică.
Pentru pacienţii nedeplasabili sau cei care solicită în mod expres testare la domiciliu, SABIF va asigura în continuare prelevarea probelor biologice şi acordarea asistenţei medicale.
Numărul de telefon al call-center-ului DSPMB este 021.9462.
Lista spitalelor care testează COVID și programul de funcționare
Prezentăm lista spitalelor din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov care au centre de recoltare a probelor biologice pentru diagnosticul infecţiei cu SARS-CoV-2 şi programul de funcţionare a acestora:
*** începând din data de 23 ianuarie:
1. Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (orar 13,00 – 20,00)
2. Spitalul Clinic Filantropia (orar 13,00 – 22,00)
3. Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” (orar 8,00 – 20,00)
4. Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (8,00 – 19,00)
5. Spitalul Clinic CF2 (orar non-stop)
6. Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” (orar 9,00 – 20,00)
7. Institutul Clinic Fundeni (orar 8,00 – 20,00)
8. Spitalul MAI „prof. dr. D. GEROTA” (orar 10,00 – 20,00)
9. Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” (orar 8,00 – 19,00)
10. Centrul Clinic de Boli Reumatismale „Ion Stoia” (orar 8,00 – 18,00)
11. Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ştefan” (orar non-stop)
12. Institutul Naţional de Boli Infecţioase „prof. dr. Matei Balş” (orar non-stop)
13. Spitalul Clinic Colţea / Policlinica Vitan (orar 8,00 – 20,00)
14. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „dr. Victor Babeş” (orar 8,00 – 22,00)
15. Spitalul Clinic de Psihiatrie „prof. dr. Alexandru Obregia” (orar 8,00 – 20,00)
16. Spitalul Clinic „prof. dr. Theodor Burghele” (orar 8,00 – 20,00)
17. Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” (orar 8,00 – 20,00)
18. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (orar non-stop)
19. Spitalul Militar de Campanie ROL2 COVID-19 (ANA ASLAN) (orar 8,00 – 19,00)
20. Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov (orar 7,00 – 19,00)
*** începând din data de 25 ianuarie:
21. Spitalul Clinic „Sf. Maria” (orar 8,00 – 20,00)
22. Spitalul Clinic nr. 1 CF Witting/ Ambulatoriu de specialitate Gara de Nord (orar luni – vineri, 7,00 – 15,00)
23. Spitalul Clinic „Sf. Pantelimon” (orar 8,00 – 16,00, începând din 26 ianuarie)
24. Spitalul Clinic Colentina (orar luni – vineri, 7,00 – 15,00)
25. Spitalul de Psihiatrie Titan „dr. Constantin Gorgos” (orar 8,00 – 15,00)
26. Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „prof. dr. Panait Sîrbu” (orar non – stop)
27. C.E.T.T.T. „Sf. Stelian” (orar 8,00 – 18,00)
28. Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Buftea (orar luni – vineri, 8,00 – 20,00).