Maladia Alzheimer ar putea fi depistata cu 25 de ani inainte ca aceasta sa se manifeste, lucru sustinut de oamenii de stiinta care au descoperit cinci indicii timpurii ale bolii.

Mai exact, specialistii americani au analizat aproximativ 130 de persoane din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Australia, care aveau 50% sanse sa mosteneasca una dintre cele trei mutatii genetice, raspunzatoare de aparitia maladiei si care se activeaza intre 30-40 de ani.

Spre deosebire de forma comuna a maladiei Alzheimer care se instaleaza in jurul varstei de 60 de ani, cele trei mutatii genetice se activeaza mult mai devreme. De asemenea, cercetatorii au luat in calcul si varsta la care parintii participantilor au dezvoltat boala, pentru a vedea in cat timp cei din urma vor manifesta primele simptome.

Cercetarea a constat in analiza sangelui si a lichidului cefalorahidian si monitorizarea activitatii cerebrale, precum si a abilitatilor mentale. Rezultatele au aratat ca un indiciu important in depistarea timpuriei a bolii este scaderea nivelului unei molecule specifice lichidului cefalorahidian. Altfel spus, molecula intra in alcatuirea depozitelor de substante specifice care se acumuleaza in creier. Toate aceste schimbari pot fi depistate cu 25 de ani inainte ca boala sa se manifeste. Cu 15 ani inainte, se poate observa o crestere a proteine tau, dar si micsorarea in volum a anumitor parti din creier. De asemenea, cu 10 ani inainte de aparitia simptomelor se poate observa modul in care creierul foloseste glucoza, dar si usoarele pierderi de memorie.

Toate aceste cercetari vin in intampinarea oamenilor, sa inceapa cat mai devreme tratamentul de lupta impotriva maladiei Alzheimer, permitand totodata dezvoltarea unor noi medicamente.