Aliati alimentari care pot ajuta in lupta cu insomnia

0
21

Insomnia poate avea efecte serioase asupra organismului, printre care scaderea capacitatii de munca si schimbarile de dispozitie. Un alt efect este scaderea calitatii vietii direct proportional cu severitatea insomniei. Printre consecintele lipsei somnului asupra organismului, medicii mentioneaza si diminuarea randamentului intelectual, alterarea capacitatii de memorare si instalarea depresiei.

Insomnia nu trebuie ignorata, atentioneaza specialistii care le recomanda persoanelor care se confrunta cu aceasta afectiune sa isi schimbe modul de viata. Una dintre schimbari include masuri nutritionale.

in acest sens, nutritionistii au intocmit o lista cu bauturi si alimente care joaca un rol important in mentinerea si cresterea calitatii somnului. Printre acestea se afla consumul moderat de bere, ceaiul de levantica, lintea sau semintele de susan- aliati in combaterea lipsei somnului.

Ad in title

Un consum moderat de bere poate contribui la combaterea insomniei prin scaderea tensiunii arteriale.

„Carenta de triptofan din alimentatie, un aminoacid indispensabil care nu poate fi sintetizat de organism, ci trebuie introdus prin dieta, afecteaza nivelul de melatonina si serotonina. Unul dintre efecte fiind si insomnia. Consumata cu moderatie, berea poate fi de ajutor in combaterea acestei afectiuni, datorita continutului redus de alcool si hameiului, sursa pentru acizii lupulonic si humulonic care au actiune soporifica. Un pahar de bere inainte de culcare poate ajuta la relaxarea vaselor de sange, ceea ce induce somnul. Prin relaxarea vaselor de sange presiunea arteriala scade, ritmul cardiac devine mai lent, iar starea generala a organismului se imbunatateste”, a explicat conf. univ. dr. Corina Zugravu, medic primar Igiena Alimentatiei si Nutritie, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, intr-un comunicat de presa.

Specialistii in nutritie atentioneaza asupra faptului ca secretul obtinerii efectelor benefice ale berii asupra organismului consta in moderatie.

„De aceea, consumul recomandat de bere, pe zi, in cazul femeilor este de 330 ml si de 660 ml in cazul barbatilor.”, a specificat medicul.

Levantica are o serie de efecte terapeutice dovedite stiintific. Mai exact, in compozitia acestei plante au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obtinute pe cale de sinteza in laborator.

„Consumata sub forma de ceai, levantica poate actiona ca un calmant al sistemului nervos central. Levantica reduce starea de agitatie si de anxietate, dar poate combate si insomnia. Ceaiul se obtine sub forma de infuzie din doua lingurite de flori uscate sau pulbere infuzate 10 minute in 250 ml de apa clocotita. Consumul zilnic recomandat este de trei ceaiuri.”, a precizat nutritionistul.

in ceea ce priveste lintea, aceasta este o planta din familia leguminoaselor- plante al caror consum a fost asociat in toate studiile de pana acum cu o actiune buna in profilaxia unor afectiuni serioase, cum sunt bolile cardiovasculare si diabetul.

„Aliment bogat in proteine si sarac in grasimi, lintea aduce in organism o cantitate mare de fibre solubile si insolubile, vitamine din grupul B, mai ales folati (acid folic) si vitamina E, antioxidanti, precum si elemente minerale (magneziu, fier si multe altele). Valoarea nutritionala a lintei, pentru 198 grame este de 50% triptofan, substanta in lipsa careia se poate instala insomnia”, a adaugat conf. univ. dr. Corina Zugravu.

Un alt aliment aliat in lupta impotriva insomniei este unul dintre cele mai vechi condimente, susanul- o sursa de minerale si fibre.

„Pe langa faptul ca semintele de susan au un gust foarte bun, sunt si o importanta sursa de fibre, calciu si alte minerale esentiale organismului, printre care si triptofan. Printre ingredientele active prezente in micutele seminte se mai numara si grasimile sanatoase, necesare bunei functionari a metabolismului si a sistemului endocrin. Pentru un maxim de beneficii, semintele de susan trebuie consumate crude.”, a indicat specialistul.

Articolul precedentCentrul de Excelenta in Medicina Translationala, de pe platforma Institulului Clinic Fundeni, inaugurat astazi
Articolul următorPreventia obezitatii infantile, prioritate a Organizatiei Mondiale a Sanatatii