Alianta pentru Sanatate din Romania (A.P.S.R.) sustine egalitatea de sanse intre ambulantele publice si ambulantele private. Mai mult decat atat, A.P.S.R. considera ca intreg sistemul de sanatate trebuie centrat pe pacient si nevoile acestuia de servicii de sanatate, se arata intr-un comunicat de presa remis de Alianta pentru Sanatate din Romania.

in ceea ce priveste segmentul de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca, ambulantele private pot acoperi foarte bine aceste nevoi, tarifele decontate fiind aceleasi ca si pentru ambulantele publice, spun reprezentantii A.P.S.R..

a€œNoi nu vrem sa concuram cu statul, insa introducerea ambulantelor private in sistemul national de urgenta va duce la scaderea timpilor de interventie, precum si la dezvoltarea sistemului cu costuri zero din partea statului”, a declarat Lucian Florea, directorul general al unei firme de ambulante private si vicepresedintele Asociatiei Serviciilor Private de Ambulanta din Romania (ASPAR).

Referitor la actuala Lege a sanatatii, reprezentantii ASPAR spun ca aceasta nu aduce nicio modificare sistemului de urgenta actual.

a€œNoua Lege a sanatatii, la care lucram de aproape 5 luni impreuna cu Ministerul Sanatatii si colegii din A.P.S.R., nu aduce nicio modificare actualului sistem de urgenta. Potrivit proiectului normativ „sistemul national de medicina de urgenta si de prim ajutor calificat din Legea nr. 95/2006 raman in vigoare. Fostul proiect legislativ, retras din dezbatere publica la inceputul acestui an, specifica faptul ca asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca terestra, din cadrul sistemului national integrat de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat este asigurata de Servicii de ambulanta omologate de Ministerul Sanatatii, precum si de echipajele integrate ale Serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare (SMURD), aflate in structura inspectoratelor pentru situatii de urgenta, a autoritatilor administratiei publice locale si a spitalelor omologate prin ordin al ministrului Sanatatii in acest sens”, se arata in comunicatul de presa.

in acelasi timp, membrii Aliantei pentru Sanatate din Romania consider ca este necesara existenta unor discutii in ceea ce priveste ambulantele private.

a€œintelegem importanta mentinerii actualului sistem centralizat in ceea ce priveste urgentele majore, dar consideram totusi necesara discutarea si diversificarea implicarii ambulantelor private in tot ceea ce inseamna transportul si interventia prin sistemul centralizat 112. Este normal sa dezbatem si acest capitol in cadrul noului proiect de lege a sanatatii, la fel cum se discuta si pe celelalte capitole”, a declarat Cristian Hotoboc, presedintele Aliantei pentru Sanatate din Romania (A.P.S.R.).