in data de 30 ianuarie 2012, reprezentantii Aliantei pentru Sanatate din Romania au participat la intalnirea cu delegatia FMI, in cadrului caruia un prim aspect discutat a fost cel al statusului platilor arieratelor cu privire la medicamente si produse medicale, de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerului Sanatatii.

Reprezentantii Aliantei si-au aratat nemultunirea fata de prelungirea de catre autoritati a termenului de plata cu inca 90 de zile peste termenul de expirare a facturilor conform contractelor semnate intre reprezentantii distribuitorilor de medicamente si produse medicale.

Referitor la bugetul sanatatii, Alianta a scos in evidenta ca banii pentru serviciile medicale decontate de catre CNAS sunt insufienti, si ca impatirea banilor in teritoriu nu se face dupa niciun criteriu, dand ca exemplu investigatiile paraclinice unde bugetul lunar ajunge maxim pentru o saptamana in fiecare luna. in acest context reprezentantul delegatiei FMI a sustinut ca acesta este motivul principal pentru care trebuie schimbata legea sanatatii cat mai curand posibil.

in ceea ce priveste elaborarea noii legi a sanatatii reprezentantii Aliantei au subliniat ca „aceasta reforma trebuie pornita de la elaborarea ghidurilor si protocoalelor medicale care permit si o transparentizare mai buna a finantarii fiecarei proceduri medicale si totodata de la stabilirea pachetului de baza”.

in acelasi timp, Jeffrey Franks si- a aratat ingrijorarea cu privire la elaborarea legii sanatatii, considerand ca aceasta trebuie gandita, discutata si elaborata cu toti cei implicati.

Alianta pentru Sanatate din Romania a fost constituita din necesitatea realizarii si implementarii unor masuri pentru atenuarea degradarii progresive a sistemului de sanatate din Romania, sa ofere sprijin autoritatilor in elaborarea legilor si normelor privind domeniul sanatatii.