Alianţa Pacienţilor Cronici din România lansează iniţiativa ”Sănătatea, la urgenţă”

0
312

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) lansează iniţiativa ”Sănătatea, la urgenţă”, un demers ce îşi propune îmbunătățirea sistemului de sănătate, astfel încât să poată răspunde mai bine nevoilor pacienților.

”Pentru noi toţi, 2020 a fost un an de răspântie, care ne-a demonstrat cât de importante sunt pentru sănătatea noastră şi a celor din jur atât deciziile personale, cât şi politicile publice. Criza sanitară provocată de COVID-19 a făcut ca problemele majore şi limitările sistemului de sănătate să devină și mai vizibile, pentru mai mulți oameni decât de obicei. Cu sprijinul celor peste 3 milioane de pacienţi pe care îi reprezintă şi în colaborare cu specialişti din domeniu, Alianţa Pacienţilor Cronici din România a identificat şi documentat trei arii critice – din perspectiva pacienţilor – arii asupra cărora actualii şi viitorii guvernanţi sunt invitaţi să îşi aplece atenţia, pentru a identifica soluţii și a le include în oferta pe care o vor prezenta electoratului, în perspectiva alegerilor parlamentare”, se arată într-un comunicat de presă al APCR.

Potrivit APCR, cele trei arii critice sunt reprezentate de finanţarea sistemului de sănătate, politicile publice în domeniul sănătăţii și de aspectele culturale.

”Alegerile parlamentare sunt un moment excelent pentru a vedea ce soluții pentru sănătate au partidele care cer votul electoratului. Pandemia prin care trecem a devenit marele egalizator pentru întreaga societate – virusul poate afecta pe oricine – de la șomeri la șefi de state, de la bogați la săraci, de la copii la bătrâni. Sănătatea e mai mult ca oricând o problemă a tuturor, iar în condiții de pandemie, sistemul național de sănătate devine singura soluție”, a declarat Cezar Irimia, președintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Ariile critice și problemele majore au fost detaliate într-un document prezentat fiecarui partid politic, și va constitui fundamentul unei dezbateri amănunțite ce va avea loc online, pe data de 2 decembrie 2020, între orele 14:30 și 16:00.

”Este momentul să avem o discuție națională sinceră și pragmatică despre ce facem cu sănătatea. Am contactat principalele partide politice si sperăm că toate vor participa la dezbaterea pe care o vom organiza. România are și resursele financiare și cele de inteligență pentru a face un sistem medical mai performant. Trebuie doar să alegem în cunoștință de cauză”, a declarat Rozalina Lăpădatu, vicepresedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

 

Articolul precedentGCS: 9.005 cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2 în ultimele 24 de ore
Articolul următorMai multe ONG-uri cer Guvernului să adopte măsuri urgente pentru bolnavii de HIV/SIDA si tuberculoză