Reprezentantii Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR) sunt de parere ca introducerea coplatii la servicii va insemna pentru pacientii cronici din Romania condamnarea la moarte. Drept urmare, Alianta Pacientilor Cronici din Romania a cerut Ministerului Sanatatii sa renunte la intentia de a introduce coplata la servicii si investigatii in cazul pacientilor cronici, considerand aceasta coplata un atentat la siguranta acestora.

a€œIntroducerea sistemului de coplata la servicii si investigatii in cazul pacientilor cronici ar avea un impact negativ, dupa povara introducerii coplatii la medicamente, tinand cont de severitatea acestor boli si de necesitatea internarilor repetate pentru control si tratament sau pentru rezolvarea diverselor complicatii ce apar in cursul evolutiei, secundare bolii sau tratamentului. De asemenea trebuie avut in vedere ca in majoritatea cazurilor aceste boli sunt invalidante, nepermitand, pe de o parte, pacientului sa isi desfasoare o activitate normala (ceea ce duce la o diminuare a veniturilor), iar pe de alta parte crescand costurile ingrijirilor (alimentatie individualizata, conditii de locuit, medicamente, eventual personal de ingrijire)”, se arata intr-un comunicat de presa remis de Alianta Pacientilor Cronici din Romania.

Pentru a evita tensiunile si contestarea unor decizii unilaterale, APCR doreste o dezbatere serioasa si responsabila cu Ministerul Sanatatii pe aceasta tema, pentru a gasi impreuna solutii.