Alianța Pacienților Cronici din România: „Acordarea concediilor medicale în mod fraudulos nu poate fi controlată prin contribuția la asigurările sociale de sănătate de 10% la concediile medicale, ci prin exercitarea corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către organele abilitate”

0
1904

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) solicită Guvernului și Minsterului Sănătății să realizeze campanii de informare care să explice de ce este nevoie să ne izolăm la domiciliu când suntem diagnosticați cu boli transmisibile de genul răceli, gripe, COVID după ce, anterior, organizațiile reprezentative ale pacienților și-au manifestat nemulțumirea față de taxarea cu 10% pentru toate concediile medicale, atât pentru bolile cronice cât și pentru afecțiunile acute, de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav sau concediile medicale datorate unor accidente:

„Strănutul este reflexul de eliminare a secreţiilor rezultate în urma infecţiilor virale. Picăturile mari pot avea diametrul de cinci microni, şi cad la o distanţă de unu-doi metri, iar nucleii de picătură, care au diametrul sub trei microni, pot pluti în aer chiar şi o oră-două“, explică microbiologul Viorel Alexandrescu, de la Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă.

APCR: „Acordarea concediilor medicale în mod fraudulos nu poate fi controlată prin contribuția la asigurările sociale de sănătate de 10% la concediile medicale, ci prin exercitarea corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către organele abilitate”

„Anumite categorii de bolnavi cronici precum pacienții oncologici, pacienții cu boli autoimune, pacienții cu transplant, datorită faptului că folosesc medicație imunosupresoare, dar și pacienții cu imunodeficiențe primare și secundare deoarece au sistemul imun slăbit, prezintă risc de agravare a bolii sau chiar deces dacă intră în contact cu persoane care suferă de boli respiratorii virale precum viroza, gripa sau COVID.
Este important în această perioadă, dacă prezentăm semne de gripă, COVID sau chiar o banală răceală, să purtăm mască și dacă este posibil să rămânem acasă. Astfel ne recuperăm mai repede dupa un episod de viroză dar și protejăm persoanele care au probleme de imunitate.
Un mediu de lucru sănătos înseamnă angajați sănătoși! O persoană răcită, venind la serviciu, poate să îmbolnăvească toți colegii afectând întreaga activitate a firmei.
Este util să menționăm, concediile medicale până în cinci zile sunt suportate direct de către angajatori fără a fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate conform OUG 158/2005, astfel majoritatea concediilor medicale pentru bolile respiratorii virale nu afectează bugetul asigurărilor sociale de sănătate.
Rugăm Guvernului și Minsterului Sănătății să realizeze campanii de informare care să explice de ce este nevoie să ne izolăm la domiciliu când suntem diagnosticați cu boli transmisibile de genul răceli, gripe, COVID.
Prevenția este cea mai importantă armă împotriva îmbolnăvirilor. În cazul bolilor respiratorii virale izolarea la domiciliu, măsurile de distanțare și purtarea măștii de protecție pot ajuta la limitarea răspândirii acestor boli și la protejarea familiei, colegilor, prietenilor.
Acordarea concediilor medicale în mod fraudulos nu poate fi controlată prin contribuția la asigurările sociale de sănătate de 10% la concediile medicale, ci prin exercitarea corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către organele abilitate” – transmite, într-un document public, Consiliul Director al Alianței Pacienților Cronici din România.

Alianța Pacienților Cronici din România: Taxarea cu 10% a concediilor medicale pune o presiune nejustificată pe bolnavii cronici

Niciun bolnav cronic nu alege când să se îmbolnăvească și când să se interneze în spital: boala cronică de orice fel are o evoluție naturală care nu se supune deciziilor arbitrare ale autorităților – precizează reprezentanții organizației într-un comunicat anterior:

„Rugăm Parlamentul și Guvernului României să anuleze taxarea cu 10% pentru toate concediile medicale, atât pentru bolile cronice cât și pentru afecțiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile medicale datorate unor accidente.

Dacă Guvernul consideră că se abuzează de concediile medicale, să declanșeze investigații care să identifice și să pedepsească abuzurile. Nu pot fi pedepsiți toți românilor doar pentru că nu au fost identificați cei care abuzează de concediile medicale.

Bolnavii cronici din România nu și-au ales boala, dar sunt nevoiți să trăiască cu efectele ei, iar taxarea cu 10% a concediilor medicale pune o povară în plus asupra lor pe lângă celelalte pe care le generează un sistem medical prost finanțat: lipsa fondurilor pentru analizele medicale, probleme cu găsirea medicamentelor în farmacii, întârzieri în finanțarea spitalelor și farmaciilor. Toate acestea duc la întârzieri în administrarea terapiilor și implicit la agravări ale stării de sănătate și creșterea numărului de concedii medicale. Încetați să vă mai jucați cu sănătatea Românilor!” – a transmis factorilor decizionali Alianța Pacienților Cronici din România.

Articolul precedent(VIDEO) Președintele CMMB, .prof. univ. dr. Cătălina Poiană: Bolile rare, cel mai grăitor exemplu de abordare multidisciplinară
Articolul următor(VIDEO) Sindicaliștii din Sănătate protestează în fața Ministerului Finanțelor și a Camerei Deputaților