Alianța Medicilor cere pensie de urmaș pentru copii, în caz de deces al cadrelor medicale din cauza COVID-19

0
715

Dr. Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor, care semnează o scrisoare prin care se cere pensie de urmaș în caz de deces pentru copiii medicilor care lucrează în spitale a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că măsura acordării celor 500 de euro este mai mult pentru public decât pentru medici.

El spune însă că nu s-a gândit la o sumă lunară asigurată pentru un copil în caz de deces al părintelui cadru medical, scrisoarea sa fiind mai mult o critică la adresa măsurii acordării celor 500 de euro.

„Luând această măsură, trebuie să recunoaștem că se pierd din vedere aspecte precum cel al cadrelor medicale care sunt soț și soție medici.Ce se va întâmpla cu copiii acestor oameni. Statul dă 500 de euro celor care sunt angajați în aceste spitale care tratează pacienți cu COVID, dar eu care lucrez într-un spital non-COVID, teoretic și statistic am o șansă mai mare să mă infectez.  Sunt foarte mulți pacienți asimptomatici, foarte mulți, nu ai cum să îți dai seama prin mijloace obișnuite de triaj”, ne-a spus Dr. Bogdan Tănase.

De asemenea, Tănase a spus că cere această pensie de urmaș pentru tot personalul sanitar expus în lupta cu COVID-19, nu doar pentru medici.

Dr. Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor, semnează o scrisoare prin care se cere pensie de urmaș în caz de deces pentru copiii medicilor care lucrează în domeniul sănătății.

În caz contrar, Bogdan Tănase afirmă că “ne rezervăm dreptul de a demisiona”.

Redăm în continuare scrisoarea Alianței Medicilor.

Scrisoare deschisă pentru toți decidenții,

Dacă nu ni se vor da asigurări și o lege clară, potrivit căreia copiii noștri (indiferent de vârsta acestora, aflați la studii sau încă sugari) vor avea asigurată toată viața pensie de urmaș în caz de deces (din cauza COVID-19), ne rezervăm dreptul de a demisiona. Suntem foarte mulți în situația soț-soție care lucrează în domeniul sănatății (medic – medic; asistent – asistent; medic – asistent; asistent – infirmieră și toate celelalte relații posibile).

Nu avem nevoie de bani în plus ca să muncim și să ne facem datoria!
Este revoltător! Avem nevoie de echipamente de protecție, de circuite corecte, de camere de decontaminare la ieșirea din zona roșie și, mai ales, avem dreptul să ne știm copiii la adăpost, în caz de îmbolnăvire.

Echipament corespunzător de protecție înseamnă:

1) Pentru ATI și specialități chirurgicale: mască ffp2/ffp3, viziere, bonetă, PPE, cizme de cauciuc, două perechi de mănuși chirurgicale;
2) Pentru restul personalului din specialitățile medicale: măști ffp2/ ffp3, vizieră, bonetă, halat chirurgical impermeabil, două perechi de mănuși și botoși lungi.

Subliniem că toți cei care lucrăm în spitale, de la portar, brancardier și până la medicii cei mai expuși – ATI-iști, ORL-iști, infectioniști, chirurgi – ne dorim să muncim în condiții de deplină siguranță pentru că, odată infectați, reprezentăm un pericol pentru pacienții noștri, colegi și pentru toți cei cu care venim în contact.
Pericolul de a ne transforma în vectori este mare și un singur infectat în spital ne poate infecta pe toți, iar cei infectați nu pot folosi nimănui, nici măcar celor pe care ar trebui să îi trateze.

Ne întrebăm: rezolvă cei 500 de euro promiși problemele personalului medical? Evident, nu. Ei se adresează unei presupuse nevoi financiare care nu există. Toți am cerut echipamente de protecție, teste, circuite, protocoale și nu am primit decât foarte puțin. Și le cerem nu pentru că ne e teamă pentru noi, ci pentru că odată infectați suntem un pericol, o bombă cu ceas pentru pacienți, pentru colegi și, nu în ultimul rând, pentru familiile noastre. Asta vrem: siguranță pentru toată lumea!

Nu este admisibil să avem protocoale pentru cei decedați și nicio asigurare pentru urmașii personalului din sănătate ce poate fi afectat de pandemie .

Nu suntem datori numai față de pacienți, ci si față de urmașii noștri.
Găsiți soluții viabile pentru ca toți cei ce lucrăm în domeniul sanitar să o putem face protejați, în condiții de siguranță și, dacă se poate, sustineți-ne cu tot ce puteți ca să ne putem trata pacienții și să fim sănătoși!

În cazul în care se va ajunge la primirea celor 500 de euro, fără posibilitate de refuz, donarea lor către o cauză pe care o susținem este de dorit, în contextul în care nu acesta este sprijinul pe care îl solicităm!

 

 

 

 

 

Articolul precedentArafat: Vor fi distribuite 200.000 de măşti către unităţile sanitare şi sectorul medical de urgenţă
Articolul următorGCS: Alte șase decese cauzate de coronavirus