Alexandru Rafila nu crede că sindicaliștii din Sănătate ar putea declanșa acțiuni asemănătoare cu cele din Învățământ: „Avem chiar o relație de colaborare extrem de bună”

0
281

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat miercuri, într-o conferință de presă, dacă există posibilitatea ca și cadrele medicale să își manifeste nemulțumirile în cadrul unor acțiuni mai ferme:

„Personal, nu cred. Am avut discuții prelungite atât cu Federația SANITAS, cât și cu Solidaritatea Sanitară. Ieri, la guvern, a fost o delegație de la SANITAS: au discutat, bineînțeles, cu domnul prim-ministru și domnul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Am fost și eu prezent acolo, ne-am înțeles asupra majorității punctelor.

La fel am avut o discuții, tot ieri dimineață, cu Solidaritatea Sanitară. Avem răspunsuri pozitive începând cu ocuparea posturilor în sistemul de Sănătate, continuând cu semnarea contractului colectiv de muncă, continuând cu tichetele pentru vacanță care ar putea să fie plătite din alte surse. Inclusiv ne gândim să vedem cum putem să eliminăm anumite inechități în acordarea unor sporuri” – a declarat acesta.

Revendicările cadrelor medicale nu pot fi soluționate în întregime

„Oricum,… problemele nu pot fi rezolvate toate acum… Au înțeles colegii de la sindicate, cred, deschiderea la Ministerul Sănătății a fost permanentă. Ne-am întâlnit, avem chiar o relație de colaborare extrem de bună. A fost și fundamentată de faptul că acest contract colectiv de muncă, finalizat, l-am făcut împreună decurs de câteva luni, probabil că a fost cel mai rapid contract de colectiv de muncă finalizat.

Ne mai trebuie o ordonanță de urgență legată de numărul de zile de concediu, care să fie similar cu cel din forma veche a contractului colectiv de muncă și cred că – sigur e dreptul fiecăruia să protesteze – au multe revendicări care sunt justificate dar care nu se pot rezolva toate dintr-o dată.

O să avem o nouă lege a salarizării și ăsta e un lucru care s-a discutat ieri: eliminarea unor discrepanțe care există în actuala legea salarizării care face ca, de exemplu, un asistent medical să aibă venituri care îl aduc foarte aproape de alte categorii cu responsabilități mult mai mici în actul medical. Sunt lucruri care s-au stabilit, cred că și guvernul a dat un comunicat de presă în acest sens, ieri, așa că lucrurile sunt clare: nu cred că în Sănătate va fi vorba despre o grevă. Nu ne dorim așa ceva, 
abordarea noastră este responsabilă în limitele legii și cred că lucrul ăsta este cel care contează alături de transparență, onestitate și bună credință în dialog” – a adăugat ministrul.

Articolul precedentAlexandru Rafila: Atragerea personalului medical revine autorităților locale, nu Ministerului Sănătății
Articolul următorMinisterul Sănătății vrea mai mulți medici de familie